Unipetrol kvůli výpadku spaluje přebytečné plyny. Lidem se omluvil za „zvukové, světelné a kouřové efekty“

Holding Unipetrol ve středu ráno odstavil kvůli výpadku dodávky vzduchu petrochemickou část svého závodu v Litvínově. Firma uvedla, že přebytečné plyny ve zvýšené intenzitě spaluje na bezpečnostních hořácích. Lidé v okolí chemičky dopoledne viděli černý dým.

„Za doprovodné zvukové, světelné a kouřové efekty se omlouváme,“ uvedl mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl. Podle něj k žádnému zásahu uvnitř areálu nemuselo dojít a zaměstnanci byli a jsou v bezpečí. Odstávka má trvat několik dní, konkrétnější však firma být nechce.

Takzvané flérování se dělá vždy, když dochází k útlumu výroby nebo když se má úplně zastavit a přebytečné plyny v potrubí chemických závodů je potřeba spálit. O spalování informovaly občany také radnice Litvínova a Mostu.

Lidé v okolí chemičky dopoledne viděli černý dým. Podle mluvčího Unipetrolu to bylo kvůli nedostatku páry. Ten úzce souvisí právě s nedostatkem vzduchu, který je důvodem odstávky.

Unipetrol je jediným zpracovatelem ropy v Česku, vlastní největší síť čerpacích stanic Benzina a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Od roku 2005 je součástí polské skupiny PKN Orlen, která se loni stala jediným vlastníkem společnosti. Roční kapacita obou tuzemských rafinerií v Kralupech a Litvínově je dohromady devět milionů tun ropy, z toho v kralupské rafinerii 3,3 milionu tun. Zbytek připadá na Litvínov.

V loňském třetím čtvrtletí klesl Unipetrolu čistý zisk o 16 procent na 1,28 miliardy korun, snížil se také provozní zisk. Tržby firmy stouply o 16 procent na téměř 36 miliard korun. Výsledky byly podle firmy ovlivněny rostoucími cenami ropy, kvůli nimž jsou nižší marže v rafinérské i petrochemické části podniku.