Policie zadržela ozbrojeného muže, který v bance v Příbrami držel osm rukojmí

Policejní zásah skončil po necelých třech hodinách (zdroj: ČT24)

Policie zadržela muže, který v pátek odpoledne přepadl Unicredit banku v centru Příbrami. Uvnitř vzal jako rukojmí šest klientů a dva pracovníky banky, všichni jsou podle policejní mluvčí v pořádku. Policejní zásah trval asi tři hodiny, do banky nakonec vnikl Útvar rychlého nasazení. Rukojmí jsou teď v péči krizového interventa a psychologů, pachateli hrozí až 12 let vězení.

„Kolem 14:30 jsme přijali hlášení o ozbrojeném muži v Unicredit bance na náměstí T. G.  Masaryka,“ uvedla policejní mluvčí Monika Schindlová s tím, že chtěl lupič podat trestní oznámení prostřednictvím médií. „Konkrétní motiv trestního oznámení zjišťujeme,“ dodala mluvčí. Banku si podle ní vybral zcela náhodně.

Podle Schindlové tak nešlo o loupežné přepadení. „Muž chtěl na sebe upozornit a vyjednávat,“ doplnila Schindlová. Policejní zásah byl ukončen po necelých třech hodinách. „Vyjednávání už neplnilo svůj účel, muž přestával s vyjednavačem komunikovat,“ doplnila mluvčí.

Muž držel uvnitř devět rukojmí, později jednoho člověka propustil. Pachatel byl ozbrojen krátkou střelnou zbraní a podle policie byl držitelem zbrojního průkazu. V minulosti se už dopustil drobné trestné činnosti. Policie jeho totožnost zná, mluvčí ale uvedla pouze jeho ročník narození – 1990.  

Na místo přijela zásahová jednotka i policejní vyjednavač. Přímo na náměstí byli také středočeští záchranáři, kteří k bance poslali i vůz pro mimořádné události a mobilní operační středisko. Celé náměstí T. G. Masaryka bylo kvůli zásahu policistů uzavřeno. Okolní ulice byly ohrazeny policejními páskami a nesměla tam auta ani chodci. 

Za posledních 25 let řešila policie minimálně 8 přepadení bank, při kterých lupič držel rukojmí. Žádnému z nich se nikdy nic vážného nestalo.

  • 1. listopadu 1994 – Expozituru Komerční banky v Litovli na Olomoucku přepadl maskovaný lupič. Podle policie ozbrojený pachatel donutil pokladní k vydání peněz. Peníze vložil do tašky a třiadvacetiletou pokladní s pistolí přiloženou k hlavě vyvedl ven jako rukojmí. Lupič, který podle některých informací odcizil 1,2 milionu korun, byl později dopaden.
  • 14. ledna 1999 – Ozbrojený muž přepadl pobočku Banky Haná v Mohelnici na Šumpersku, odkud ukradl přes 80 tisíc korun. Při přepadení si pachatel vzal jako rukojmí klienta banky, kterého po obdržení peněz propustil a utekl. Nikdo nebyl zraněn.
  • 14. prosince 2007 – Chomutovskou pobočku Raiffeisenbank přepadli tři lupiči. Z místa činu ujeli v dodávkovém voze. Při útěku vzali jednoho muže jako rukojmí, později ho propustili. Policie později obvinila z přepadení banky šest mužů.
  • 29. května 2009 – Sedmačtyřicetiletou ženu, která v náruči držela 1,5 roku staré dítě, si vzal jako rukojmí lupič při přepadení banky v Ostravě-Zábřehu. Ženě přiložil ke krku nůž a donutil ji dojít až k pokladnám. Tam pracovnici banky přinutil vydat větší obnos peněz, podle médií několik desítek tisíc korun. Při odchodu ženu s dítětem pustil a utekl. Policie později z přepadení a dalších loupeží obvinila bývalého strážníka z Ostravy Stanislava Drobného. Drobný byl později odsouzen za loupežná přepadení k osmi letům vězení, obvinění z přepadení banky v Ostravě-Zábřehu ho však soud zprostil.
  • 16. prosince 2009 – Plynovou pistolí ozbrojený muž držel v Komerční bance v Praze 4 dvě pracovnice pobočky jako rukojmí. Požadoval výkupné tři miliony korun. Policie pachatele po několika hodinách zadržela. Jednu z žen během vyjednávání propustil, druhou pak osvobodili policisté. Nikdo nebyl zraněn. Později byl z činu usvědčen Petr Krstev a odsouzen na osm let do vězení.
  • 1. července 2010 – Podle televize Nova ozbrojený muž přepadl banku v pražských Ďáblicích, z níž si odnesl zhruba 100 tisíc korun. Personál přiměl k vydání peněz tím, že si za rukojmí vzal pracovníka ostrahy banky, jemuž zbraní mířil na zátylek. Když peníze dostal, utekl.
  • 9. září 2011 – Osmnáctiletý muž ze Zlínska přepadl pobočku Komerční banky v centru Zlína, kde hrozil batohem s výbušninou. Jako rukojmí si vzal mladou klientku. Ostatní přítomné vyzval, aby si lehli na zem, což však nikdo neudělal a lidé místo toho z banky rychle vyběhli. Pracovnice lupiči vydala peníze, muže však při útěku zadrželi policisté, kteří kolem banky projížděli cestou z výcviku. Při přepadení nebyl nikdo zraněn. V batohu byly jen dráty.