Dokument Karla Rožánka zachycuje největší vojenskou přehlídku v novodobé historii

Dokument Karla Rožánka: Přehlídka 2018 (zdroj: ČT24)

Stoleté výročí vzniku Československé republiky připomněla 28. října velká přehlídka na Evropské třídě v Praze. Účastnilo se jí přes 3500 vojáků včetně aktivních záloh, policistů, strážníků, celníků a hasičů, ulicí projelo 236 kusů techniky. Vše sledovaly i přes nepříznivé počasí desetitisíce lidí. Nejen samotnou akci, ale i její několikaměsíční přípravy zachytil v dokumentu Přehlídka 2018 redaktor ČT Karel Rožánek.

V první části přehlídky pochodovaly pozemní síly armády, před tribuny je dovedl jejich velitel Josef Kopecký. Následovali vlajkonoši se státními vlajkami a historickými prapory útvarů, které vznikly po roce 1918 a čestné jednotky Slovenska a zemí, jež se zasloužily o vznik ČSR.

Před tribunami poté defilovaly jednotky české armády včetně vojenských psovodů. Ti nastoupili s černými páskami k uctění památky svého kolegy Tomáše Procházky, který v říjnu padl v Afghánistánu. Po nich šli policisté včetně jízdní policie, hasiči ze všech krajů, celníci a pražští strážníci.

Pak po Evropské třídě projela technika. Vojáci představili obojživelná kolová bojová vozidla pěchoty Pandur II, modernizované tanky T-72M4 CZ, samohybnou houfnici Dana či různé verze nákladních automobilů Tatra. Policisté na přehlídku vyslali svá klasická vozidla, ale třeba i čtyřkolky Gladiátor X8 pro zásah v terénu. Hasiči se pochlubili svou různorodou zásahovou technikou od cisteren, jeřábů až po vyprošťovací tank. Celní správa představila mobilní velkokapacitní rentgen a záchranné služby jednotlivých krajů své sanitní vozy.

Průlet dvou stíhacích letounů Gripen přehlídku doprovodil po jejím zahájení a před koncem. Na rozdíl od vysoko letících stíhaček mohli lidé vidět některé vrtulníky včetně tří slovenských UH-60 Blackhawk. Původně armáda počítala s průletem deseti formací, kvůli oblačnému a deštivému počasí ale bylo zapojení letecké techniky omezeno. 

90’ ČT24 - 100 let české armády (zdroj: ČT24)

Vojenská přehlídka se uskutečnila teprve podruhé v moderní historii České republiky. První se konala před deseti lety, ale letošní byla výrazně větší. V chladném počasí přehlídce přihlížely tisíce lidí na chodnících, v oknech i na balkonech domů. Na řadě domů lidé vyvěsili státní vlajky. Na čestné tribuně byl spolu s prezidentem Milošem Zemanem přítomen premiér Andrej Babiš, slovenský premiér Peter Pellegrini či americký ministr obrany James Mattis. Pozvaných hostů přihlíželo zhruba 1500, mezi nimi také váleční veteráni.