Psychická vzpruha pro pacientky s rakovinou. Díky nové pomůcce už po chemoterapii nevypadávají vlasy

Události: Chladicí čepice snižují průtok krve pokožkou hlavy (zdroj: ČT24)

V Česku se pomalu začíná rozmáhat speciální metoda léčby rakoviny, při které pacientům po chemoterapii nevypadají vlasy. Už tři pracoviště u nás nabízejí speciální ochlazovací čepice, které zmírňují vypadávání. Metoda je ale časově náročnější a pojišťovny ji zatím nehradí.

„Pokožka hlavy se ochladí na tři až pět stupňů, tím se snižuje průtok krve pokožkou, čímž se sníží riziko poškození vlasových kořínků,“ vysvětluje onkoložka Karolina Kašparová, která působí v kladenském Centru klinické onkologie AntiCa.

Právě toto pracoviště teď nabízí novou léčbu jako třetí v republice. Speciální přístroj má teprve měsíc z USA: „Proces nákupu byl poměrně složitý, připadali jsme si, jako když kupujeme jaderné zařízení, jak nás lustrovali,“ podotýká Karolina Kašparová.

Speciální přístroj stál 1,25 milionu korun, jeho použití ale pojišťovny nehradí. Jedna hodina stojí 400 korun a návštěva trvá zpravidla 3–5 hodin. Pokožka hlavy se totiž musí začít chladit půl hodiny před chemoterapií a pokračovat se musí i po jejím ukončení.

„Pojišťovna přispívá pacientkám tisícikorunou na pořízení paruky. Budeme se snažit, aby ta tisícikoruna šla využít alespoň na uhrazení jedné aplikace toho chlazení,“ dodává Karolina Kašparová.

Pomůcku už vyzkoušelo přes 600 pacientek, paruku nepotřebovalo 90 procent

Jednou z prvních pacientek, která novou pomůcku v Kladně vyzkoušela, byla paní Miroslava, která teď absolvovala třetí chemoterapii: „Nejdůležitější je, abych se uzdravila. Ale určitě to efekt na psychiku má. Vlasy mám pořád stejné, nevypadávají, takže naprostá spokojenost.“

V Česku tuto pomůcku před pěti lety jako první koupilo pražské Onkocentrum Zelený pruh. Od té doby využilo speciální chladivé čepice přes 600 pacientek a paruku vůbec nepotřebovalo 90 procent z nich. Druhé pracoviště, které čepice pořídilo, je Nemocnice Na Bulovce.