Lesníci vyrazí natřít stromy zapáchající látkou, smrčky a borovice už ale zloděje nelákají

Tisíce malých stromů natřou začátkem prosince lesníci ochranou látkou proti zlodějům. Ukradené stromky v teple začnou zapáchat. Ročně zloději podle mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové ukradnou z lesa odhadem desítky až stovky stromků. Množství krádeží ale podle ní klesá.

„Když jste v lese, tak to nepoznáte. Ten stromek je natřený látkou, která zároveň působí proti zvěři, aby stromky neokusovala. Když si ho ale lidé odnesou domů, tak začne zapáchat,“ vysvětlila Jouklová. Opatření, které má odradit zloděje od krádeží, se lesníkům osvědčilo už v minulých letech.

Krádeží stromků podle mluvčí ubývá. Důvodem je klesající popularita smrčků a borovic, které v českých lesích rostou. Oblíbenějším typem vánočního stromečku jsou podle ní kavkazské jedle, které ale v Česku nerostou.

„Na trhu je tak velká nabídka (vánočních stromků), že si lidé krádeže rozmyslí. Naštěstí mají kavkazské jedle přednost,“ podotkla mluvčí Jouklová.

Pro stromečky zloději nechodí daleko. Odřezané kmeny objevují správci lesů nejčastěji nedaleko měst, kde jsou vysázeny takzvané lesní školky. Podle Jouklové hrozí lidem za krádež až tisícové pokuty.