Jančura se musí omluvit ČVUT za slova o „zločinném spiknutí“. Vrchní soud zvrátil předchozí rozsudek

Podnikatel Radim Jančura se musí omluvit Českému vysokému učení technickému (ČVUT) za své výroky v médiích. Konkrétně za to, že v pořadu Otázky Václava Moravce kritizoval jednoho z expertů školy a mluvil o „zločinném spiknutí“ v souvislosti s vydáváním odborných posudků. Olomoucký vrchní soud teď potvrdil rozsudek Krajského soudu v Brně, který žalobě školy vyhověl. Rozhodnutí je pravomocné, Jančura tak má 15 dnů na uveřejnění omluvy. ČT to sdělil mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

„(Jančura) je povinnen 15 dnů od právní moci rozsudku uveřejnit na své vlastní náklady v celostátním deníku Hospodářské noviny a v deníku MF Dnes omluvu,“ uvedl na dotaz ČT Stanislav Cik, mluvčí Vrchního soudu v Olomouci. Rozhodnutí soudu je už pravomocné. 

„Prostudujeme si rozsudek, ale nezbývá mi než podivné rozhodnutí soudu akceptovat a omluvit se ČVUT za mé upřímné upozornění na to, že někteří profesoři ČVUT zřejmě zneužívali akademickou půdu pro zločinná spiknutí na podporu špatných infrastrukturních projektů. Zároveň musím konstatovat, že tento systém nebyl podle všeho jen dílem několika profesorů, ale nekvalitních výstupů univerzity jako celku, neboť zcela chybný názor ČVUT mohl způsobit škodu České republice ve výši několika set milionů korun. Což bylo i prokázáno,“ řekl Jančura ČT.

Loni v květnu přitom soud rozhodl opačně

Loni v květnu přitom olomoučtí soudci rozhodli zcela opačně než teď. Tedy že se podnikatel Radim Jančura omlouvat vysoké škole nemusí. Změnili tak předchozí rozsudek Krajského soudu v Brně, který žalobě ČVUT vyhověl už před dvěma lety. Případ ale vrchnímu soudu vrátil letos v srpnu Nejvyšší soud, na který se vysoká škola obrátila s dovoláním.

Výroky Radima Jančury v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Spor se týká zhruba čtyři roky starých výroků. Jančura v televizním pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že pokud některé projekční firmy potřebovaly na určité projekty „kulaté razítko“, mohly se obrátit právě na pražské ČVUT. Ostře kritizoval práci dopravního experta z ČVUT Františka Lehovce. „Ono je potřeba to nazvat jako zločinné spiknutí, protože největší problém je v těch projekčních firmách, Pragoprojekt nebo Sudop, které spolupracují s akademickou půdou, která to posvěcuje,“ uvedl tehdy Jančura, vlastník společností Student Agency a RegioJet.

„Mým cílem nebylo v žádném případě poškodit pověst ČVUT. Naopak jsem upozornil, že jsou zde lidé, kteří mají způsobilost tuto pověst poškodit,“ řekl dříve novinářům u soudu Jančura. Doplnil, že v pořadu svými výroky vyjádřil snahu chránit čest ČVUT.

Jak tehdy uvedla právní zástupkyně vysoké školy Veronika Ordnungová, žalovaný se vyjádřil velmi neobratně, což poškodilo pověst školy. „Pokud se pan žalovaný domnívá, že pochybili jednotlivci na ČVUT, měl by volit jiná slova. ČVUT ročně vydává stovky odborných posudků a prohlášení žalovaného ji poškodilo,“ uvedla tehdy právnička.