INTERAKTIVNÍ MAPA: Podívejte se, kdo usedl ve vedení desítek největších měst

Po říjnových komunálních volbách je už téměř ve všech českých městech a obcích jasno o jejich novém vedení. V čele těch největších mají nejpočetnější zastoupení místní uskupení. Ze sněmovních stran bylo v povolebním obsazení radničních pozic nejúspěšnější ANO těsně následované ODS. Naopak jen minimální podíl na vládě budou mít v největších městech zástupci KSČM a SPD.

Mezi největší města v České republice je možné řadit 72 bývalých okresních měst. K nim ještě můžeme přidat Třinec a Havířov, která jsou městy statutárními. Celkový přehled tedy zahrnuje 74 největších českých sídel.

V drtivé většině z nich je už jasno o podobě nové koaliční vlády. Jednu ze dvou výjimek představuje severočeský Most. V úterý sice byl do vedení města znovuzvolen dosavadní primátor Jan Paparega (ProMost), koaliční smlouvu se ale dojednat nepodařilo. Pravděpodobným scénářem je tak menšinové vedení radnice.

Výjimečným případem se v úterý staly i jihočeské Strakonice. Krajský soud v Českých Budějovicích totiž rozhodl, že místní říjnové volby byly neplatné, jelikož vítězná Strakonická veřejnost měla jako vládní strana omezit opozici možnost předvolební propagace. Lídr strany a strakonický starosta Břetislav Hrdlička (SV) ale odmítá, že by do kampaně zasahoval v neprospěch svých konkurentů – ve hře je i ústavní stížnost. Nové volby by se měly odehrát 16. března příštího roku. 

Přestože od komunálních voleb uplynulo už sedm týdnů, několik velkých měst se nového vedení dočkalo teprve v posledních dnech. Například v České Lípě, Chomutově nebo Kladně proběhlo ustavující zastupitelstvo až ve středu. Vůbec nejpozději se sešli nově zvolení zastupitelé včera v Benešově – pokud tedy nepočítáme již zmíněné Strakonice.

Nejčastějším důvodem čekání na volbu nového vedení byly podané stížnosti na výsledek komunálních voleb. Nově zvolené zastupitele není možné svolat, dokud o těchto stížnostech nerozhodnou soudy. Zatímco ve Strakonicích se volby budou opakovat, ve všech ostatních velkých městech soudy výsledky voleb v platnosti ponechaly.

Úspěchy ANO a ODS

Největšího počtu nových vládnoucích koalic se ve velkých městech účastní zejména místní uskupení. Ta také obsadila i významné posty některých starostů či primátorů. Například v Jihlavě získala primátorský řetěz Karolína Koubová (nestr. za Fórum Jihlava). V Šumperku se zase starostou stal Tomáš Spurný (nestr. za Pro Šumperk).

Všechny politické strany bez rozdílu se po volbách snažily proměnit svůj volební úspěch v podíl na vládnutí. Ne všude to vyšlo – například premiér Andrej Babiš (ANO) si stěžoval na „megapodraz“, když bylo jeho vítězné hnutí vyšachováno z brněnské koalice. Předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura (ODS) oponoval: „Jsou to silná slova, nicméně v politice platí, že dokud není domluvené všechno, není domluvené nic.“

Petr Vokřál
Zdroj: ČT24

Obrat ODS v Brně se následně promítl i do politických vyjednávání v dalších městech. Například v Ostravě či v Liberci se debaty mezi ANO a občanskými demokraty zkomplikovala.

Jak tedy vypadá situace po ukončení vyjednávání? V případě sněmovních politických stran uspělo z hlediska počtu účastí v městských koalicích zejména hnutí ANO. Aktuálně se podílí na vládě ve 47 ze 74 největších měst v Česku. V těsném závěsu je ODS, která bude spravovat 42 největších sídel. Přibližně v polovině městských vlád budou mít zastoupení lidovci.

Hnutí ANO vyhrálo pomyslnou první příčku i v počtu obsazených postů starostů a primátorů. V rámci 74 největších měst obsadilo 21 vedoucích postů, druhá ODS se může pyšnit 16 představiteli měst. Teprve s velkým odstupem následují další sněmovní strany – ČSSD, STAN, TOP 09 a lidovci.

Vláda SPD a komunistů? Jen výjimečně

Naopak minimální zastoupení budou mít v městských radách komunisté. Přímo se v největších městech účastní pouze čtyř koalic, a sice v Chomutově, Karviné, Tachově a Rychnově nad Kněžnou.

Právě koalice v Rychnově nad Kněžnou se přitom stala předmětem sporu v ODS, která je součástí místní dohody. Závazné ustanovení občanských demokratů z roku 2006 totiž straně spolupráci s komunisty zapovídá. Vedení občanských demokratů proto apelovalo na místní organizaci, aby svoji účast v koalici ukončila. Sdružení nyní hrozí zrušení – podle rychnovských kandidátů ODS však nebyly poškozeny demokratické principy ve městě a na koalici s účastí KSČM trvají.

Ještě menší zastoupení má v nových vládách největších měst SPD. Hnutí je totiž členem městské koalice pouze v Kladně. Místní situace byla veřejností sledována právě kvůli spolupráci SPD s ODS, ANO a hnutím Kladeňáci složeném z kandidátů STAN, TOP 09 a KDU-ČSL. Mandátu se právě kvůli této koaliční spolupráci vzdal Jakub Václavovič (Piráti) z uskupení Kladeňáci. Naopak jiný zastupitel tohoto subjektu, Petr Hašek, se raději vzdal členství v TOP 09 a ve středu se stal kladenským radním.