Stát začal vyplácet myslivcům 500 korun za zabitého kormorána. Ptáci působí škody rybářům

Stát začal myslivcům vyplácet 500 korun za zabitého kormorána (zdroj: ČT24)

Přemnožení kormoráni působí rybářům milionové škody. Stát je chce zmírnit tím, že začal myslivcům od listopadu vyplácet 500 korun za zastřelené zvíře. Dosud motivovali myslivce k lovu jen velcí producenti ryb, kteří jim vypláceli 300 korun. Třeba rybářství Třeboň proplatilo v minulých letech ročně zhruba 2000 zabitých ptáků. Od letošního ledna navíc rybáři znovu dostávají kompenzace za škody od kormoránů.

Kormorán spořádá za den zhruba půl kila až jeden kilogram ryb. Za loňský rok tak Rybářské sdružení ČR eviduje škodu za zhruba 90 milionů korun, v minulých letech překračovala i 120milionovou hranici.

Výrazně větší problémy přitom působí kormoráni, kteří přes Česko pouze migrují, než naše „domácí“ hnízdící populace kormoránů, která je řádově zhruba desetkrát menší.

„Invaze kormoránů v zimě bývá někdy docela velká – jsou to ptáci z Pobaltí, případně z Finska či z Ruska. Tam se opravdu přemnožují a na zimu létají k nám,“ uvedl ornitolog Jiří Šebestian. Právě proto se řada evropských států snaží řešit problém s migrujícími ptáky koordinovaně, dodává zástupce ministerstva zemědělství Martin Žižka.

Události v regionech: Stát začal vyplácet myslivcům odměny za zabitého kormorána (zdroj: ČT24)

Odstřel kormoránů v Česku sice mírně roste, ale problém to podle rybářů a ornitologů neřeší. „Řešit problém se musí na celoevropské úrovni. To znamená v těch místech, kde kormorání hnízdí. Skandinávie, Nizozemí,“ dodal ředitel Rybářského sdruženÍ ČR Milan Kratochvíl.

Letos začal stát znovu vyplácet odškodnění rybářům

Už letos v lednu začala platit novela, díky které začal stát znovu vyplácet rybářům náhrady za škody, jež na rybách způsobili kormoráni. Letos a příští rok tak budou rybáři dostávat stoprocentní náhradu prokazatelně způsobených škod a za rok 2020 náhradu 80procentní.

„Lovit kormorána není úplně jednoduché, hlavně na velkých rybničních plochách, kde se dokáže rychle přemístit, je lov velice složitý,“ uvedl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Vyplácení náhrad skončilo s dubnem 2013, kdy kormorán vypadl ve vyhlášce ze seznamu zvláště chráněných živočichů. V zákonu o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy však kormorán zůstal. Poslanci proto navrhli kormorána ze zákona vyškrtnout a zavést tříleté přechodné období pro odškodňování.

Škody způsobené kormorány
Zdroj: ČT24

Důvodem pro vypuštění kormorána ze seznamu zvláště chráněných živočichů bylo podle předkladatelů novely to, že přestal existovat celospolečenský zájem na jeho ochraně. Umožní to podle nich i jeho lov podle pravidel v zákoně o ochraně přírody a krajiny. Ve tříletém období by mohly početní stavy kormorána klesnout.

Kormorána zařadili odborníci na seznam chráněných druhů na přelomu 80. a 90. let, kdy se na území ČR vyskytoval pouze při jarním a podzimním tahu a nehnízdil zde téměř žádný pár. V roce 2010 podle ornitologů hnízdilo v Česku kolem 300 párů, při jarním a podzimním tahu se v tuzemsku pohybují tisíce párů z jiných částí Evropy.