Houkání sirén možná doplní i varovné smsky. Poradí, co dělat

Události ČT: Houkání sirén možná doplní i varovné sms (zdroj: ČT24)

Nejdřív houkání sirén a vzápětí smska s návodem, co dělat. Čeští hasiči pracují na evropském plánu pro krizové situace. Lidem, kteří se ocitli v blízkosti havárie nebo útoku, často chybějí přesné informace. Přitom například velkých požárů letos v tuzemsku přibylo.

Sirény by měly upozornit na ničivé požáry nebo třeba úniky nebezpečných látek. Naposledy ve velkém zněly při povodních před pěti lety. A každou první středu v měsíci se systém zkouší.

„Pro varování obyvatel je pouze v případě velkých mimořádných událostí velkého rozsahu, jinak nesmíme zapomenout, že je využíván hlavně pro svolání hasičů,“ řekl vedoucí oddělení ochrany obyvatelstva hasičského záchranného sboru Luboš Votípka.

Třeba před týdnem při požáru elektroodpadu v Letech ale sirény zůstaly zticha. Co mají lidé kvůli zápachu dělat, tak hlásili strážníci přímo v ulicích Prahy. Ne všichni to slyšeli.

  • 3. stupeň  zvláštní stupeň
    2011   22           2
    2012   21           2
    2013   54         11
    2014   16           7
    2015   15           3
    2016   21           3
    2017   33           6
    2018* 38         11 *) dosud
  • Zdroj: HZS ČR

Navíc velkých požárů letos přibylo. Třetí stupeň poplachu vyhlásili hasiči zatím osmatřicetkrát. Nejvyšší stupeň pak skoro tolikrát jako za poslední tři roky. Více mimořádných zásahů přinesl jen povodňový rok 2013.

Nejde jen o povodně nebo požáry – evropská iniciativa počítá i s násilnostmi nebo teroristickými útoky. Chce, aby ve všech těchto případech lidé dostali varování přímo až na displeje svých mobilních telefonů.

Úřady – v českém případě hasiči – by tak měly informovat, co se děje, a poradit, jak se zachovat. Cílem je bránit panice a šíření falešných zpráv.

„Když do toho vstoupí další informační kanál, tak občan má širší paletu, jak se to dozvědět,“ vysvětlil výkonný ředitel Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal. Zatím ale není nic rozhodnuto. „Projednáváme s poskytovateli služeb, s mobilními operátory tuto možnost, ale zatím nejsme u uzavření smlouvy,“ dodal Votípka.