Policie zadržela na pražském letišti ukrajinského poslance. Pokoušel se platit falešnými eury

Policie na pražském letišti zadržela ukrajinského poslance Radikální stany Andrije Lozového, když se pokoušel platit falešnými eury. Oznámila to kyjevská média. Devětadvacetiletý Ukrajinec byl zadržen před odletem do Kyjeva. Pražská policie uvedla, že věc vyšetřuje pro podezření z padělání peněz. Lozovoj ale podle ní není podezřelý. Žalobce ho nechal propustit.

Na Facebooku o zadržení poslance informoval ukrajinský zákonodárce a předseda opoziční Radikální strany Oleh Ljaško, podle kterého se Lozovoj stal obětí podvodníků. K incidentu došlo v pondělí. 

Sám Lozovoj později na sociální síti uvedl, že obětí podvodu se stal jeho asistent, který peníze vyměňoval na Ukrajině v kyjevské směnárně. Na falešné bankovky se přišlo ve chvíli, když chtěl Lozovoj koupit v duty free shopu dárek pro svou matku. 

Policie poslance vyvedla z letadla

Muž se snažil zaplatit útratu 440 eur třemi bankovkami v nominální hodnotě 200 eur, uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Prodavačka podle ní vyzkoušela pravost bankovek ověřovacím fixem a ukázalo se, že jsou falešné. Když vyjádřila pochybnosti o jejich pravosti, muž z obchodu odešel. Prodavačka následně informovala policii, která poslance zastihla v letadle.

„Vyvedli mě z letadla jako ve filmu a odvedli na nejbližší policejní služebnu, kde jsem byl osm hodin,“ napsal poslanec na Facebooku. „Uvedl, že nevěděl o tom, že bankovky nejsou pravé,“ dodala Rendlová. Cizinec byl podle ní zadržen po dotazu na ministerstvu zahraničí, zda má
na území ČR diplomatickou imunitu. Cizinecká policie následně případ postoupila pražské hospodářské kriminálce.

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan uvedl, že poslanec není v pozici podezřelého: „Na základě konkrétních zjištění v rámci prošetřování a z pokynu státního zástupce byl dotyčný následně ze zadržení propuštěn.“ Policie věc vyšetřuje pro podezření z padělání peněz. 

Lozovoj na Facebooku poděkoval za propuštění ukrajinskému ministru zahraničí Pavlu Klimkinovi a velvyslanci v Praze Jevhenu Perebyjnisovi. Podrobnosti o jejich případné intervenci neuvedl. Po muži, který měl údajně asistentovi padělky vyměnit, podle něj pátrá kyjevská policie.