Řidičský průkaz si letos musí vyměnit ještě 140 tisíc motoristů

Řidičský průkaz si musí do konce roku vyměnit přes 140 tisíc motoristů, což je stále zhruba třetina všech, kterým letos platnost průkazu vypršela. Nejvíce se výměna týká motoristů starších 61 let, nejméně skupiny do 30 let. Celkem si letos vyměnilo průkaz více než 514 tisíc řidičů.

O výměnu dokladu mohou lidé požádat tři měsíce před skončením jeho platnosti. Nutné je donést platný doklad totožnosti a nynější řidičák. Při podání žádosti už řidič nemusí předkládat papírovou fotografii, úředníci pořídí digitální.

Výměna propadlého průkazu je zdarma, v ostatních případech zaplatí řidič 200 korun. Pokud motorista využije vydání v expresním termínu do pěti pracovních dnů, bude ho výměna stát 700 korun. 

Od července je možné o průkaz zažádat na jakémkoli z 206 úřadů s rozšířenou působností. Týká se to i průkazů profesní způsobilosti či paměťových karet digitálního tachografu. Do konce června se průkazy vydávaly pouze v místě trvalého bydliště.

Za řízení s propadlým řidičským průkazem motoristům hrozí pokuta do 2000 korun, v případě správního řízení až 2500 korun. 

  • Zažádat o řidičský průkaz, vydání paměťové karty řidiče do digitálního tachografu nebo mezinárodní řidičský průkaz je možné na 206 úřadech po celém Česku, bez ohledu na trvalé bydliště.
  • Nevyplňuje se papírová žádost, nepřikládá se fotografie. Fotku přiřadí úředník z databáze ministerstva vnitra, případně žadatele vyfotí na místě. Jedinou výjimkou je mezinárodní řidičský průkaz, na něj je papírová fotka nadále nutná.
  • Při přestěhování do jiné obce už řidič nemusí žádat o nový průkaz. Nové průkazy vydávané od července 2018 už údaj o bydlišti neobsahují. Dříve vydané průkazy zůstávají platné.
  • Při odebrání nebo vrácení řidičského průkazu, omezení oprávnění a dalších změnách je dál nutné navštívit ten úřad v místě trvalého bydliště, který má řidiče v evidenci.
  • Výměna propadlého průkazu je zdarma. V ostatních případech je poplatek za nový průkaz 200 korun, při zrychleném vydání průkazu do pěti pracovních dní pak 700 korun.
  • Zdroj: ministerstvo dopravy