Vládní strany v říjnu oslabily, ČSSD se propadla k pětiprocentní hranici

V říjnovém volebním modelu si hnutí ANO s náskokem udrželo první pozici, ale jeho výsledek se oproti září zhoršil nejvíc ze všech stran, které jsou ve sněmovně. Propadl se i jeho vládní kolega ČSSD. Sociální demokraté posunuli své minimum na 5,5 procenta. Výzkum zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.

Podle posledního volebního modelu by hnutí ANO získalo 27 procent hlasů, což je 2,5 procentního bodu jak pod zářijovým ziskem, tak i reálným výsledkem z posledních sněmovních voleb.

Naopak další mírné posílení vykázali Piráti a občanští demokraté. Pirátská strana je s 16 procenty už dokonce pět procentních bodů nad výsledkem loňských voleb. ODS v říjnu dosáhla 14 procent. Je tak patrné zastavení propadu přízně u ODS, při němž Piráti předběhli občanské demokraty na pozici druhé nejsilnější strany.

Další strany, které by se nyní dostaly do sněmovny, už v modelu získaly méně než deset procent hlasů. Z nich je na tom nejlépe SPD se 7,5 procenta hlasů, následují Starostové a nezávislí se 7 procenty, komunisté se 6,5 procenty a lidovci se 6 procenty.

Hrozba pětiprocentní hranice

Až za ně se pak propadla ČSSD, které se tak nedaří zvrátit dlouhodobý úbytek voličů. V říjnovém modelu dosáhla už jenom 5,5 procenta hlasů. Její podíl podporovatelů od posledního měření poklesl o 1,5 procentního bodu.

Na pěti procentech je pak TOP 09, která se v minulých měřeních dostala i pod pět procent. Tato hranice je přitom určující pro to, jestli se strana dostane do Poslanecké sněmovny. Podle aktuálního měření by se do sněmovny dostalo stejných devět stran, které tam nyní jsou.

Volební model - třídění dle sociodemografií
Zdroj: KANTAR CZ s.r.o. pro ČT/6. 10. – 26. 10. 2018/821 resp./tech. CATI

Ochota jít k volbám do sněmovny v posledním měření dosáhla 67 procent. Je vidět, že potom, co na jaře setrvávala vysoko, se pozvolna vrací k dlouhodobému průměru z minulých let. O volbě strany nebo hnutí bylo nyní pevně rozhodnuto 46 procent voličů a dalších 33 procent by své rozhodnutí spíše neměnilo. Asi pětina současných voličů by však své rozhodnutí spíše nebo velmi pravděpodobně ještě přehodnotila.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ s.r.o. Sběr dat probíhal ve dnech 6. 10. až 26. 10. 2018 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 821 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,0 až 3,0 procentního bodu.