Lidé nemají čas zapálit svíčku na hřbitově, přenechávají to specializovaným firmám

Zájem o profesionální úpravu hrobů či urnových schránek v době Dušiček výrazně stoupl. Pozůstalí si nejčastěji objednávají úklid a výzdobu, převážně je o tyto služby podle mluvčí Správy pražských hřbitovů zájem ve velkých městech. Firmy nabízejí jednorázové vyčištění hrobů a schránek, zapálení svíček, různé druhy věnců a květiny. Památka zesnulých, lidově Dušičky, se připomíná 2. listopadu.

Na Dušičky lidé tradičně vyrážejí na hřbitovy, aby navštívili hroby svých blízkých, rozsvítili svíčky a položili květiny. „V dnešní době na to ale nemají čas. Tento rok se nám číslo zákazníků zvedlo o padesát procent, což je šílené,“ řekla Petra Karlová ze společnosti Údržba hrobů Praha. 

Podle Správy brněnských hřbitovů si lidé nejvíc objednávají zapálení svíček a položení věnce na hrob. Také mají zájem o květiny, nejčastěji chryzantémy. „Tyto služby pro nás byly ještě před třemi lety okrajová záležitost, avšak poslední roky a obzvlášť tento pozorujeme vysoký nárůst klientů,“ srovnala Magda Krejčíková ze hřbitovní správy.

Trend potvrzuje i menší agentura Květiny, která se zaměřuje na údržbu a výzdobu hrobů: „Nevím, kam dřív skočit, máme mraky objednávek, lidé na Dušičky volají jak utržení ze řetězu,“ uvedla majitelka Zuzana Šaffková.

O stoupajícím zájmu vědí i v ostravské úklidové firmě Kerberos Trade, s. r. o. „Na začátku jsme neměli téměř žádné zákazníky, nyní máme přes 500 klientů,“ vyčíslil majitel firmy Milan Kerberos.

Více klientů, kteří žádají úklid a přípravu hrobu před Dušičkami, má i Správa pražských hřbitovů. „Ještě loni jsme neměli téměř žádné zájemce, nyní lidé požadují hlavně zapálení svíčky,“ uvedla pro Českou televizi mluvčí správy Oldřiška Dvořáčková. Zájem o takové služby mají podle ní především lidé, kteří žijí ve větších městech.

„Lidé nemají čas, tak si raději objednají služby. Správa vlastní 29 pražských hřbitovů a o naše služby mají nejvíce zájem lidé žijící v centru,“ doplnila mluvčí.

Na periferii velkého města, v menších městech a na venkově se podle oslovených firem o hroby svých blízkých starají pozůstalí sami.