Žádné náhrobky, svíčky ani umělé květiny. Zájem o pohřbívání pod kořeny stromů narůstá

Zájem o ukládání uren do země bez náhrobků se zvyšuje – ke kořenům památečních stromů v pražských Ďáblicích letos pozůstalí uložili popel sedmdesáti zesnulých. Na prvním českém přírodním pohřebišti Les vzpomínek lidé ukládají zpopelněné ostatky svých blízkých přímo do půdy. Za čtyři sezony takto pochovali 240 zesnulých, celková kapacita přírodního hřbitova je tři tisíce míst.

Podle Oldřišky Dvořáčkové ze Správy pražských hřbitovů přetrvává v posledních letech zájem o rozptyl popela zemřelého. V souvislosti se zprovozněním Lesa vzpomínek, přírodního pohřebiště na hřbitově v Ďáblicích, zaznamenala Správa pražských hřbitovů zájem veřejnosti i o ukládání uren do hrobových míst bez náhrobků, ke kořenům stromů.

Přírodní pohřebiště je součástí tradičního hřbitova v Ďáblicích a je společným projektem Správy pražských hřbitovů a neziskové organizace Ke kořenům. Jedna ze zakladatelek organizace Monika Suchánska České televizi potvrdila, že zájem o Les vzpomínek je mnohem větší, než s kolegyní Blankou Dobešovou očekávaly. Pohřebiště totiž vzniklo před třemi lety jako pilotní projekt přírodního hřbitova v Čechách.

Cedulka na kmen. Víc už nic

„Nejčastěji pozůstalí přicházejí už po návštěvě pohřební služby a spolu vybíráme místo uložení u památečního stromu,“ uvádí. „Rozhodují se o tom, zda popel uložíme vsypem přímo do země anebo v rozložitelné urně a zařizujeme pro ně ještě pamětní cedulku na strom. V některých případech spolu plánujeme i obřad, zprostředkováváme ceremoniářku, květiny, hudebníky nebo fotografa,“ dodala Suchánska.

Za pronájem místa mezi kořeny stromů se platí na deset let dopředu něco přes čtyři tisíce korun, oproti pronájmu urnového hrobu v Praze je částka mírně vyšší. Za jeho pronájem o výměře čtverečního metru pak zaplatí obyvatel metropole zhruba okolo 3500 korun. Kolem jednoho památečního stromu může být pronajato až deset míst. Ty nejsou na zemi nijak značené, orientaci napomáhají jen cedulky se jmény zesnulých na kmenech stromů.

Přírodní pohřbívání má ovšem i přírodní omezení, popel je možné uložit pouze ve vegetačním období – od dubna do října. V Lese vzpomínek je možné uskutečnit uložení popela v biologicky rozložitelné urně či provést vsyp. Po celý rok pak návštěvníci musejí dodržovat několik pravidel: nezapalovat svíčky u stromů, omezit vnášení umělých předmětů nebo květin v celofánu.

Les vzpomínek, Záhrada spomienok

Momentálně organizace Ke kořenům pracuje na dokončení pohřebiště Údolí vzpomínek v Brně a už rok také spravuje Záhradu spomienok na Slovensku. Les vzpomínek v Praze lze navštívit při jedné z pravidelných prohlídek, po té si může člověk domluvit i individuální prohlídku, kdy si lze vybrat i vlastní památeční strom.

Správa pražských hřbitovů pečuje o 29 z celkem asi 70 pražských hřbitovů. Na hřbitovech je kolem čtvrt milionu hrobových míst, proplacených hrobů je v současnosti asi jen 150 tisíc. Zbytek je podle Oldřišky Dvořáčkové bez platné nájemní smlouvy, a tudíž část z nich je určená k dalšímu pronájmu.