Dešťovka spadne do zahrad bez výjimky. Stát rozšiřuje dotace na celou republiku

TK: Ministr Brabec oznamuje novou vlnu Dešťovky (zdroj: ČT24)

Dotační program Dešťovka, kterým stát podporuje lepší nakládání s dešťovou vodou, se při využití vody na zalévání zahrad rozšíří na celou republiku. Oznámil to ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Až dosud se finanční podpora týkala jen oblastí stižených suchem. O dotace na využívání dešťové vody také budou smět nově žádat i obyvatelé celoročně obydlených chat.

„Letošní rok jasně ukázal, že vysychá v zásadě celá Česká republika. V krizových obdobích, především v srpnu, postihlo zemědělské sucho víc než osmdesát procent území. Se Státním fondem životního prostředí nás to vedlo k úvaze, že bychom měli program Dešťovka rozšířit. Změny mají začít platit od 1. října,“ oznámil na tiskové konferenci ministr životního prostředí Brabec.

Dešťovka podporuje využívání dešťové vody ve třech úrovních: zachytávání vody na zalévání, na zalévání a splachování toalety nebo akumulaci vody z deště souběžně s „šedou vodou“, která odchází z koupelen a po přefiltrování ještě může posloužit jako užitná.

Peníze pro chaty a chalupy

Nově budou moct o peníze žádat i majitelé rekreačních zařízení, jako jsou chaty a chalupy. Budou v nich však muset trvale bydlet a doložit to například spotřebou vody, poplatky za popelnice nebo spotřebou energií.

Nejjednodušší část programu pouze na podporu zadržování dešťové vody pro zalévání zahrad se pak od října rozšiřuje na domácnosti v celé zemi. Dosud šlo o domácnosti v úředně vyhlášených oblastech trpících suchem, což v praxi představovalo zhruba tisícovku tuzemských obcí.

Až padesátitisícový nárok

Lidé budou moci získat až 55 tisíc korun, stát proplatí polovinu nákladů. Ministerstvo do programu přidá 100 milionů, v programu by tak v říjnu mělo být celkem 207 milionů korun. Pokud by peníze došly, je podle Brabce ministerstvo připraveno do programu dát dalších 100 milionů korun.

„Aktuálně máme k dispozici přes dvě stě milionů korun, věříme, že to pro prvotní zájem bude stačit, ale samozřejmě jsme připravení do programu najít další prostředky,“ potvrdil ředitel fondu pro životní prostředí Petr Valdman.

Brabec si od rozšíření programu slibuje další desítky tisíc nových zájemců. V dalších dvou podprogramech Dešťovky, které jsou zaměřené na využívání srážkové vody na splachování nebo na využívání odpadní vody, mohou lidé získat až 105 tisíc korun.

Dotace nově bude možné uplatnit nejenom na pořízení nových nádrží, ale také na úpravu například nepoužívaných jímek, do kterých se mohou srážky zachytávat. Žadatelé, kteří budou systémy na záchyt vody instalovat do novostaveb, budou mít na stavbu projektu dva roky. „K prodloužení jsme přistoupili z toho důvodu, aby stavitelé měli dostatek času na to zapsat stavbu do katastru nemovitostí,“ uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Žadatelé budou moci podávat žádosti pouze elektronicky, pokud mají datovou schránku nebo elektronický podpis.

Nejteplejší srpen od začátku 60. let

Program začal loni na jaře, stát zatím přijal kolem pěti tisíc žádostí o dotace. Zatím jich schválil zhruba tisícovku, Brabec ale předpokládá schválení většiny z nich. V prvním kole Dešťovky rozdělovalo ministerstvo 110 milionů korun. Částka se vyčerpala za 28 hodin od spuštění výzvy. Nejvíce lidí mělo zájem o systém na použití dešťové vody jak pro splachování, tak pro zálivku.

Podle Brabce se čím dál více smývají rozdíly mezi suchými oblastmi a zbytkem republiky. „Letošní srpen byl třetím nejteplejším od roku 1961, zásoby podzemních vod ubývají, podobně je na tom i povrchová voda v řekách či přehradách,“ dodal. Celkový úhrn srážek se však příliš nemění, rozdíl je v jejich rozložení, kdy přicházejí přívalové lijáky a následuje období sucha.