Rezidentní parkovací systém dělá z Brňanů cizince ve vlastním městě, shodla se část lídrů

Nový systém parkování v Brně kritizovala ve čtvrteční předvolební debatě České televize většina kandidátů na primátora města. Současná podoba, která v historické části Brna funguje od začátku září, dělá podle volebních lídrů z Brňanů cizince ve vlastním městě.

S dopravní situací je nespokojená většina Brňanů. Podle průzkumu, který pro ČT zpracovala společnost Kantar, ji považuje za problém víc než devadesát procent z nich. Četné uzavírky nebo nedostatek parkovacích míst jsou věci, které obyvatele, co se dopravy týká, trápí nejvíc.

Aby město zajistilo Brňanům parkovací místa poblíž jejich bydliště a zároveň regulovalo dlouhodobé stání aut, zavedla současná koalice nový parkovací systém. Rezidentní parkování v historickém centru od začátku září; v dalších částech se spustí od listopadu. Ne všichni jej však vítají. 

Současný primátor Petr Vokřál z ANO nový rezidentní systém hájí. „Modrými zónami chceme vyjít vstříc lidem, kteří tam bydlí, tak aby se jim navečer uvolnil prostor, aby mohli najít místo, kde zaparkují. To, že sem přijíždí padesát šedesát tisíc lidí, kteří sem de facto dojíždějí, je fakt, a pokud řekneme, že v Brně budeme všichni parkovat na všech místech zadarmo a bez regulace, tak se tady nevejdeme, udusíme a nebudeme stíhat rekonstruovat komunikace,“ řekl.

Na ekologický rozměr poukázala také Jasna Flamiková z koaličních Zelených. „Tím, jak lidé na Brně-střed krouží pořád dokola, tak znečištují ovzduší,“ řekla a dodala, že podle jejího názoru je stávající rezidentní systém nastavený velmi vstřícně.

Naopak Barbora Antonová z Žít Brno podobu rezidentního parkování kritizovala. „My jsme navrhovali jiný systém rezidentního parkování. Teď se uvažuje o tom, že budou různá pravidla v různých částech Brna. My jsme chtěli udělat to, aby bylo jednou zónou historické centrum, kde je opravdu potřeba velmi omezit provoz, a druhou zónou by bylo celé Brno,“ řekla a dodala, že současný systém dělá z Brňanů cizince ve vlastním městě.

Markéta Vaňková kandidující za ODS označila nový systém za chaotický. K jeho zavedení podle ní došlo bez toho, aniž by dříve představitelé města zajistili nová parkovací místa. „Lidé neví, kde můžou zaparkovat,“ poukázala.

Rezidentní parkování není vhodné řešení, domnívá se lídr kandidátky Pirátů Tomáš Koláčný. „Ten systém není vůbec přívětivý, skutečně dělá z lidí návštěvníky ve vlastním městě, a to doslova,“ řekl s tím, že parkování navrhují regulovat pomocí takzvaného dvouzónového systému. Omezení by se přitom neměla vztahovat na Brňany, ale na desítky tisíc lidí, kteří do města přijíždí kvůli práci nebo studiu.  

Vlastimil Válek z TOP 09 poukázal na to, že rezidentní parkování je důležitá věc, ale vůči tomu, jak vypadá současný systém, se vymezil. „Rezidentní parkování musí být připravováno promyšleně a musí být informace o tom, kde ta parkovací místa jsou,“ uvedl. 

I Oliver Pospíšil z ČSSD má vůči stávající podobě systému výhrady. „Těch šest měsíců, kdy vedení města rezidentní parkování připravovalo, mělo být využito především na propagaci a informovanost,“ řekl s tím, že i kvůli nedostatku parkovacích kapacit byl tento projekt spuštěný předčasně. „Situace se dá řešit jiným způsobem než tím, že se Brňané stanou cizinci ve vlastním městě,“ dodal.  

Nedostatek odstavných ploch pro auta považuje za problém také lídr kandidátky KDU-ČSL Petr Hladík, který poukázal, že jeho strana přichází s koncepcí montovaných parkovacích domů, a to nejenom pro záchytná parkoviště, ale i pro sídliště. „Tam je velký problém, jestli rozšiřovat parkovací plochy a ubírat zeleň, nebo naopak večer kroužit mezi paneláky a hledat místo. Řešením je na těch dnes už zpevněných plochách postavit parkovací dům, “ vysvětlil.

Lídryně kandidátky NK pro Brno Andréa Komárková zase navrhla při řešení nedostatku parkovacích míst inspirovat se u německého Düsseldorfu. Tam pod starou částí města existuje podzemní parkoviště. 

„Když vyhrajeme volby, tak tento nesmysl, paskvil okamžitě zrušíme a vrátíme Brno Brňanům,“ prohlásil Ivan Fencl z SPD s tím, že dříve neměl například i na Zelném trhu problém zaparkovat. Jako alternativu v té souvislosti navrhl systém sdílených parkovacích míst.  

Lídryně kandidátky STANu Petra Quittová zase poukázala na náklady, které řidičům parkujícím v Brně nový systém přináší.  

Volební potenciál

Hosté byli do studia pozváni na základě průzkumu takzvaného volebního potenciálu, který si Česká televize nechala zpracovat společnostmi Kantar TNS a Median. Průzkum volebního potenciálu neukazuje možný výsledek voleb. Lidé v něm nevybírají jednu stranu, které by hodili svůj hlas, ale říkají, o volbě kterých stran vážně uvažují.

Kromě stran a hnutí pozvaných do debaty České televize se o hlasy voličů v Brně ucházejí také uskupení Sportovci, Zvířata jsou můj život, Moravané, KSČM, Slušní lidé a Soukromníci, Romská demokratická strana, Smart moravská metropole, Brno Plus, Brněnští senioři, Maffie.cz a Jauner Československo 2018.

Diskuse z Brna je čtvrtou ze šesti debat České televize před komunálními volbami. Střídavě se představují kandidáti ze tří největších měst a tří obcí, které v uplynulých třech letech získaly titul Vesnice roku. Debaty probíhají vždy v úterý a ve čtvrtek. První byla z Heřmanova na Vysočině, následovaly debaty z Ostravy a z Kašavy na Zlínsku. Po Brně přijde na řadu 25. září Krásná na Chebsku a 27. září Praha. V předvečer voleb zařadí Česká televize do programu Volební finále s devíti zástupci politických stran a hnutí.