Obžaloba viní pětičlenou skupinu z daňových úniků, údajně způsobila škodu půl miliardy

Půlmiliardovou škodu způsobila státu podle obžaloby pětice cizinců při obchodu s drahými kovy.  Dopustit se měli zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

Vrchní státní zastupitelství podalo ve středu obžalobu na pět cizinců kvůli krácení daně z přidané hodnoty. Podle žalobkyně způsobili státu při obchodech s drahými kovy škodu téměř 500 milionů korun. O podání obžaloby dnes na webu Vrchního státního zastupitelství v Praze informovala státní zástupkyně Dagmar Pětníková. Případ bude řešit Městský soud v Praze.

Podle žalobkyně páchala pětice trestnou činnost v letech 2010 až 2012, a to v souvislosti s pořizováním materiálu s obsahem drahých kovů z jiného členského státu Evropské unie a jeho následným účelovým přeprodejem v Česku. Jednání obviněných je kvalifikováno jako zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchaný ve spolupachatelství.

Pětici Slováků navrhl obžalovat policejní tým Daňová Kobra letos na jaře. „Případ byl poměrně komplikovaný zejména tím, že jsou všichni obvinění občané Slovenské republiky, a většina úkonů trestního řízení musela být proto prováděna na Slovensku,“ uvedl tehdy mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.