Příběhy pamětníků jsou víc než historický film. Evropský parlament ocenil společnost Post Bellum

Cenu evropského občana udělovanou Evropským parlamentem dostala letos organizace Post Bellum a projekt Pražský studentský summit. Jejich zástupci si v Praze převzali pamětní medaile. Post Bellum zaznamenává svědectví pamětníků druhé světové války a totalitních režimů. Díky Pražskému studentskému summitu se zase mladí lidé učí diplomacii. Evropský parlament tuto cenu uděluje od roku 2008 za přispění k lepšímu porozumění a ke spolupráci mezi členskými zeměmi.

Post Bellum je nezisková organizace, která vznikla v roce 2001. Vyhledává pamětníky důležitých okamžiků 20. století a zaznamenává jejich vzpomínky na válku a totalitní režimy. Hlavním projektem společnosti je Paměť národa. V archivu přístupném na internetu nabízí tisíce záznamů, fotografií a dalších dokumentů. 

Organizace pořádá také programy pro mladé. Podle svého šéfa Mikuláše Kroupy se snaží hledat způsob, jak přilákat studenty k nedávné historii. Organizuje proto projekty, jako jsou například Příběhy našich sousedů, kde studenti hledají pamětníky ve svém okolí, natáčí s nimi rozhovory a vše dokumentují. Bez podpory státu a EU se ale podle Kroupy organizace neobejde.

„V tomto roce vzpomínáme na sto let od vzniku Československa a padesát let od pražského jara. Pro mladé jsou to jen letopočty, nic z toho nezažili a nevědí, co je fašismus a komunismus. Post Bellum usiluje o to, aby mladá generace měla svědectví pamětníků, jejichž příběhy umějí chytnout za srdce. Je to víc než vidět historický film či si přečíst knihy,“ uvedla europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Studenti v roli diplomatů

Na vzdělávání se zaměřuje i projekt Pražský studentský summit pro studenty středních a vysokých škol, který podporuje Asociace pro mezinárodní otázky. „Hlavní vzdělávací metodou je diplomatická simulace. Studenti se vžívají do role diplomatů, v evropském případě ministrů. Učí se mluvit, vyjednávat, diskutovat,“ popsal projekt zástupce jeho koordinátora František Novotný.

Dodal, že na projektu se podílí víc než šedesát dobrovolníků. Podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) může být účast na této akci pro mladé vstupenkou do politiky a mezinárodních institucí.

Kandidáty na Cenu evropského občana mohou navrhovat europoslanci. Poroty jednotlivých států poté určí finalisty a z nich vybere laureáty komise, v níž jsou místopředsedové parlamentu, jeho bývalí předsedové a další osobnosti. V minulém roce cenu za Česko obdržela Charita ČR a mobilní hospic Strom života.