Ústavní soud zarazil stěhování klientů H-Systemu do doby, než rozhodne o stížnosti

Události: Ústavní soud zastavil stěhování klientů H-Systemu (zdroj: ČT24)

Bývalí klienti H-Systemu zatím nemusí opustit své domovy. Rozhodl o tom Ústavní soud. Ten dočasně pozastavil rozhodnutí Nejvyššího soudu, které přikázalo vystěhovat se z domů v Horoměřicích šedesáti rodinám do 23. srpna. Bývalí klienti H-Systemu, kteří vytvořili družstvo Svatopluk, se nemusí stěhovat až do definitivního rozhodnutí o jejich ústavní stížnosti.

„Ústavní soud odložil vykonatelnost rozsudku Nejvyššího soudu, a to do doby, než sám ve věci rozhodne,“ potvrdila České televizi mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

„Je to skvělé, to jsem rád. Dostali jsme čas. Zároveň je nyní dostatek času na to, aby se s tím Ústavní soud seznámil. Jedině když se s tím případem seznámí, bude moct kvalifikovaně rozhodnout. Není to jednoduchá věc, případ je strašně komplikovaný,“ reagoval na rozsudek Martin Junek z družstva Svatopluk.

Rozsudek potěšil i další obyvatele dotčených domů v Horoměřicích. „Je to potěšující zpráva, v duchu jsem věřil, že k tomu dojde. Takovéto zprávy bych potřeboval každý den,“ řekl jeden z obyvatel Richard Stadler. Souhlasí s ním i Marie Nollová. „Perfektní, já jsem až dojatá,“ popsala své pocity.

„Toto rozhodnutí vítám a vítám také bezodkladnost, s jakou se Ústavní soud s tímto návrhem vypořádal,“ řekl ČT advokát družstva Svatopluk Lubomír Kincl.

Ústavní soud zdůraznil, že odkladem vykonatelnosti nepředjímá výsledek řízení, jen chce zabránit nevratným následkům. Vykonatelnost je odložena do doby, než soud kauzu z podnětu družstva sám přezkoumá.

Nejvyšší soud minulý měsíc vyhověl dovolání konkurzního správce Josefa Monsporta, když rozhodl, že bývalí klienti H-Systemu a Stavební bytové družstvo Svatopluk musí horoměřické domy opustit. Podle Nejvyššího soudu tyto domy spadají do konkurzní podstaty zkrachovalého H-Systemu. Rodiny je tak podle soudu obývají neoprávněně. Pražský městský i vrchní soud původně Monsportovu žalobu na vyklizení těchto domů zamítly.

Konkurzní správce Monsport se na schůzce zprostředkované premiérem Andrejem Babišem (ANO) po vynesení rozsudku Nejvyššího soudu s družstvem Svatopluk dohodl, že domy, které si bývalí klienti H-Systemu za své peníze dostavěli, nechá znovu ocenit společně vybraným znaleckým ústavem. Ve hře tak stále zůstalo, že by si je rodiny, které v nich žijí, mohly z konkurzní podstaty odkoupit.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1998 ale firma zkrachovala. Dokončit stihla jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu zhruba o miliardu korun. Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka si za vytunelování společnosti odpykal 12 let ve vězení.