Kauza Oleo: odsouzení žádali odklad nástupu do vězení

UDÁLOSTI: Odsouzení v kauze Oleo Chemical se snaží odložit nástup do vězení (zdroj: ČT24)

Odsouzení v kauze Oleo Chemical nechtějí nastoupit do vězení v určeném termínu. Za mříže má jít na tři roky někdejší obchodní partner Iva Rittiga Peter Kmeť, který žádá o odklad v rámci dovolání k Nejvyššímu soudu. Stejné tresty jako Kmeť dostali i zakladatelé firmy Kamil Jirounek a Michal Urbánek, ti žádali o odklad pražský městský soud, mimo jiné ze zdravotních důvodů.

Peter Kmeť má do věznice nastoupit do konce srpna. Tříletý trest dostal za to, že podle soudu Oleu účtoval fiktivní poradenství. Bývalý obchodní partner lobbisty Iva Rittiga však usiluje o odklad. Po vyhlášení rozsudku letos na jaře přitom uvedl: „Připraven nejsem, ale samozřejmě, že nastoupím, protože co jiného mi zbývá?“

Podle Kmeťovy advokátky Kataríny Kožiakové Oboňové je žádost o odklad součástí dovolání, které podali. „Máme tam žádost o odklad vykonatelnosti rozhodnutí. Další kroky nebudu komentovat,“ uvedla. 

Oddálit nástup do vězení se snažili i zakladatelé Olea. Argumentovali špatným zdravím, avšak neúspěšně. „Pan odsouzený Jirounek i pan odsouzený Urbánek podali k našemu soudu žádost o odklad nástupu do výkonu trestu. Ani jednomu soud nevyhověl,“ upřesnila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. V případě Urbánka soud rozhodl, že případnou zdravotní péči mu dokážou zajistit v pankrácké věznici.

Pravomocné rozhodnutí v kauze přezkoumá Nejvyšší soud, dovolání podal i státní zástupce Pavel Zeman, kterému se zdají verdikty příliš mírné. „Byli odsouzeni za porušení povinnosti při správě cizího majetku, nejvyšší státní zástupce namítá, že jejich jednání mělo být posouzeno přísněji jako trestný čin zpronevěry,“ uvedl již dříve mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Advokáti jsou naopak přesvědčeni, že stávající verdikt je přísný dost. „Neshledal jsem tam žádnou zvláštní zásadní argumentaci, proč by tomu tak mělo být,“ uvedl Jirounkův advokát Eduard Bruna. Podobně dovolání nejvyššího státního zástupce hodnotí i Daniel Volák, obhájce dalšího z odsouzených Radomíra Kučery. „Jsou to argumenty, které jsme slyšeli čtyřikrát a nikdy s nimi státní zastupitelství neuspělo,“ míní Volák.

Pavel Zeman nesouhlasí také se zprošťujícími verdikty nad bývalými právníky Iva Rittiga. Podle nejvyššího žalobce soud nevyhodnotil některé důkazy. Navrhuje proto zrušení obou zprošťujících rozsudků.