Petr Kuchař běží kolem bývalého Československa, tři tisíce kilometrů chce zdolat do 28. října

Petr Kuchař běží kolem bývalého Československa (zdroj: ČT24)

Sté výročí vzniku Československa vzal lékař a dálkový běžec Petr Kuchař jako výzvu oběhnout celé území někdejšího státu. Na cestě je 67letý sportovec už tři měsíce. V těchto dnech běží jižními Čechami podél hranic s Rakouskem a Německem. Do cíle v rodných Dětmarovicích na Karvinsku chce dorazit přesně v den velkého výročí, tedy 28. října.

Na trasu vyrazil 11. května ze Slezska směrem na východ, do konce července oběhl celé Slovensko. „V Tatrách jsem se bál medvědů, tak jsem měl připnutý zvoneček,“ popisuje. Celá trasa má zhruba 3000 kilometrů, těch se ale Kuchař nebojí. Za svůj život zdolal už dvě stovky maratonských běhů.

„Už jsem za půlkou, ta byla na hranici jižní Moravy a jižních Čech,“ říká Petr Kuchař. To už měl v nohách 1480 kilometrů. Ve třicetistupňových vedrech vyměnil rozpálené vinohrady za jihočeskou přírodu, nyní už je na Šumavě.

Manželka plánu zpočátku nevěřila

Oporou je mu po celou cestu jeho žena. Svého muže poznala před 18 lety už jako vášnivého běžce. Nápadu oběhnout Československo přesto do poslední chvíle nevěřila. „Jak to začalo doma houstnout, že si koupil mapy, počítal kilometry a připravoval si trasu, tak jsem si říkala: Ty brďo, on to fakt myslí vážně?!“ vzpomíná Věra Kuchařová.

Teď na dlouhé cestě řídí obytný vůz, jejich přechodný domov na čtyřech kolech. Na svého muže s ním čeká vždy na předem smluveném místě. Zážitky pak s ostatními sdílejí na Facebooku.

Oporou běžce Petra Kuchaře je po celou cestu jeho manželka Věra
Zdroj: ČT24

Celou trasu dlouhou kolem 3000 kilometrů si rozdělili na 115 etap. Každá má zhruba 30 kilometrů. Po třech dnech běhu vždy následuje den volna, po každém měsíci pak čtyři až pět volných dnů. 

Trasa běhu povede v následujících týdnech a měsících kolem Šumavy, přes Krušné hory  nebo Krkonoše, a dokonce i přes Sněžku, kde by měl Petr Kuchař podle plánu stanout počátkem října. Do cíle v Dětmarovicích chce dorazit přesně 28. října, v den stého výročí vzniku Československa.