Slunce je k nezastavení. Po mírném ochlazení teploty vzrostou až na 38 stupňů

V neděli večer vypršela platnost poslední meteorologické výstrahy vydané kvůli vysokým teplotám. Přesto ještě doba extrémních veder neskončila, i když by to počátek nového týdne mohl naznačovat. Po pondělí, kdy by ještě neměly teploty vystoupat vysoko nad třicet stupňů Celsia, přijdou dny, kdy meteorologové očekávají až 38stupňová vedra. Konec týdne ale přinese další ochlazení.

Když v neděli zapadalo slunce, bylo zřejmé, že po dlouhé době nepadl během dne ani jeden teplotní rekord. Na jižní Moravě sice bylo až 34 stupňů, ale ani to nebylo historické maximum a třeba v Řeži, kde bylo v předchozích dnech nejtepleji a většinou více než 36 stupňů, nebylo náhle ani třicet.

V pondělí to ještě bude podobné, nejvyšší teploty dosáhnou na 27 až 31 stupňů Celsia, ráno bylo v Čechách jen mezi 12 a 16 stupni, v údolích i kolem deseti. Ochlazení je ale dočasné, přijde ještě jedna vlna vedra. Oproti té předchozí by měla být kratší, ale mohla by být ještě intenzivnější. Od úterního poledne proto bude platit nová výstraha na vysoké teploty, která se bude opět týkat celé republiky v polohách pod 600 metrů, v Jeseníkách ale bude ve středu a čtvrtek mimořádné vedro i ve vyšších polohách.

Studio 6: Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)

Padne absolutní rekord?

„V první polovině týdne porostou teploty ve všech oblastech na západě i východě České republiky. Uprostřed týdne budou v Praze nebo Brně nejvyšší teploty kolem 35 nebo 37 stupňů Celsia,“ uvedl meteorolog Jan Šrámek. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu by ve středu v Čechách a ve čtvrtek na Moravě a ve Slezsku mohlo být až 38 stupňů Celsia.

Počasí 7.–9. 8.
Zdroj: ČT24

Vzhledem k tomu, že na nejteplejších místech bývá ještě o jeden až dva stupně nad maximem z předpovědi (minulou středu při všeobecných 36 stupních bylo v Řeži 38), nemusí si být svou pozicí jist ani absolutní český teplotní rekord. Ten je starý šest let, v Dobřichovicích tehdy naměřili 40,4 stupně Celsia.

Již ve čtvrtek ale začne ze západu přicházet studená fronta, po dni extrémního vedra by se tedy mělo před víkendem ochladit pod třicet stupňů.

Ani deště neukončily sucho. Řeky jsou prázdné, hrozí požáry

Zatímco výstrahy na vysoké teploty o víkendu přestaly platit – na většině území v sobotu večer, na jižní Moravě v neděli večer – stále platí výstraha na požáry. Deště, které v uplynulých dnech zasáhly republiku a přispěly k ochlazení, na všeobecném suchu mnoho nezměnily.

Riziko požárů se podle ČHMÚ zvýšilo na západě Čech. Výstrahu proto meteorologové rozšířili na celý Plzeňský kraj, dosud neplatila v jeho jižní části, a na část Vysočiny – Havlíčskobrodsko a Třebíčsko. Zároveň platí výstraha kvůli nebezpečí požárů v Praze, Středočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém a Jihomoravském kraji a v částech  Zlínského a Olomouckého kraje. Vůbec se tedy výstraha netýká pouze Jihočeského, Karlovarského a Moravskoslezského kraje.

Nebezpečí požárů
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Sucho zároveň zůstává patrné na průtoku vody v řekách. Pro vodáky je sjízdná hlavně Vltava pod Lipnem, s obtížemi Otava a Berounka. Jinde však naděje na úspěšnou plavbu prakticky není.