Po úterní srážce traktoru s vlakem zůstává trať u Písku uzavřena. Je třeba vyměnit 80 pražců

Smrkovice: hasiči v noci vyprošťovali vykolejený vlak (zdroj: ČT)

Po úterní nehodě na železniční trati mezi Putimí a Pískem, kde se srazil na přejezdu u Smrkovic traktor s vlakem, zůstává trať nadále uzavřena. Během havárie bylo zničeno osmdesát pražců a oprava potrvá pravděpodobně do čtvrtečního odpoledne. Ve středu se v Jihočeském kraji na kolejích stala i další podobná nehoda, ta ale skončila tragicky.

Jednačtyřicetiletý řidič traktoru s vlekem v úterý zřejmě nerespektoval světelnou signalizaci a vjel na přejezd, kde ho srazila motorová souprava. Vlak následkem střetu vykolejil. Při nehodě bylo zraněno jedenáct lidí včetně strojvedoucího a řidiče traktoru, šest z nich ošetřili lékaři v nemocnici.

„Cestující tak musí nadále v úseku Písek–Putim a Písek–Ražice využívat náhradní autobusovou dopravu,“ uvedla mluvčí Správy železniční dopravní cesty Radka Pistoriusová. 

Řidič dodávky střet s vlakem nepřežil

Podobná havárie se stala ve středu u Kamenného Újezdu na Českobudějovicku. Automobil rovněž vjel na železniční přejezd zajištěný světelnou signalizací a srazil se s vlakem. Pětašedesátiletý řidič osobního vozu havárii nepřežil.

„Vlak jel na České Budějovice a po tlačení zhruba 150 metrů došlo k zastavení soupravy, ale muž staršího věku bohužel podlehl následkům těžkého zranění,“ uvedl jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura. „Připomínáme všem řidičům, aby dbali veškeré výstrahy v blízkosti železničních přejezdů,“ dodal.

Zhruba 80 cestujících z vlaku evakuovali hasiči, zraněni nebyli. Autobusem byli převezeni do železniční stanice v Českých Budějovicích.

Také před dvěma týdny se na stejném přejezdu střetl vlak s dodávkou, její jedenatřicetiletý řidič zemřel. Záchranáři po srážce evakuovali z vlaku čtyři desítky cestujících.