Cesta ke koalici se zadrhla na resortu zemědělství

Praha – Ani druhá schůzka předsedů sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců nad rozdělením ministerských křesel dohodu nepřinesla. Klíčovým je resort zemědělství. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek po jednání uvedl, že sociální demokraté ani ANO si nepřejí, aby jeho strana získala ministerstvo zemědělství. Žádá si ho totiž nově i ČSSD. Teď prý na stole leží dvě varianty: zisk ministerstva práce a sociálních věcí a životního prostředí, nebo sociální věci a doprava. Pokud zítřejší celostátní výbor lidovců obě varianty smete ze stolu, mohlo by to znamenat krach dosavadních jednání. Bělobrádek totiž považuje neakceptování priorit své strany za nepřijatelné.

Na jednání padl i návrh na počet jednotlivých vládních funkcí, včetně těch vicepremiérských, a to v poměru: 8 pro ČSSD, 7 pro hnutí ANO a 3 pro lidovce.

Bělobrádek na tiskové konferenci řekl, že KDU-ČSL byla ze začátku jednání vstřícná k prioritám svých partnerů a předložila priority své. Zahrnovala také požadavek na křeslo ministra zemědělství. „Dnes postoj sociální demokracie byl takový, že pro ně zemědělství nakonec priorita je, takže nakonec se tato negativistická varianta posunula do situace, že za zemědělství nám sociální demokraté jsou ochotni nabídnout ministerstvo práce a sociálních věcí,“ vysvětlil předseda lidovců.

Na zítřek chce tedy svolat celostátní výbor strany, který by měl situaci projednat. „Snažíme se najít řešení ve prospěch České republiky. Na druhou stranu i my musíme mít nějaké priority a limity, abychom do vlády nevstupovaly za každou cenu…,“ zdůraznil Bělobrádek. Neakceptování priorit své strany potenciálními partnery považuje za nepřijatelné.

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka: „Pro mě bylo především zarážející, že jsme se nedoslechli žádný pádný argument, proč bychom nemohli spravovat resort zemědělství… Pouze argumenty, které lze těžko přijímat jako zcela zásadní.“

Na stole tedy podle předsedy KDU-ČSL leží v současnosti dvě varianty, které lidovcům ČSSD nabízí - zisk ministerstva práce a sociálních věcí a životního prostředí, nebo sociální věci a doprava. Pokud celostátní výbor obě varianty smete ze stolu, mohlo by to znamenat krach dosavadních jednání. Pouze v případě, že by výbor navrhl další možnost, by mělo smysl v nich pokračovat, zmínil Bělobrádek. „Sílí tlak, abychom neustupovali. Jestliže ze tří stran je jedna tlačena k tomu, aby ustoupila ze své priority, může to poukazovat na eventuální fungování vlády po zbytek volebního období,“ zdůraznil.

Bělobrádek se zamyslel nad výčtem možností, jak situaci řešit; patří k nim odchod do opozice, nebo umožnění vzniku menšinové vlády zbývajících dvou stran. „Zde zbývá také varianta vlastně aktivně zvednout ruku, popřípadě odejít ze sněmovny a snížit tím kvórum,“ doplnil.

Sobotka: S resortem zemědělství jsme počítali pro sebe

Podle Sobotky není požadavek jeho strany na resort zemědělství nijak nový. „Počítali jsme s tím, že vyšleme svého zástupce do čela ministerstva zemědělství a tady se střetávají ambice sociální demokracie a KDU-ČSL. Teď je na diskusi, kdo bude úspěšnější. Předložili jsme dnes KDU-ČSL nový návrh, který jim podle mého názoru umožňuje velmi důstojné zastoupení ve vládě a měl by jim umožnit i další podíl na koaličním projektu,“ řekl novinářům. Podle něj „teoreticky visí ve vzduchu“ možnost menšinové, ale o jiném než o většinovém kabinetu nejedná.

Stanovisko lidovců by rád měl nejpozději do pátku. Pak by s nimi rád dál hovořil o následujícím postupu. „Nechci ale, aby debata o jednotlivých ministerstvech znamenala problém pro dokončení koaličního projektu. Jednání s KDU-ČSL je složitější, než jsme si na začátku mysleli,“ podotkl Sobotka. Dodal, že vedle dvou ministerských křesel nabízí lidovcům i post ministra bez portfeje, o jehož uplatnění by ještě spolu museli zástupci stran hovořit. Zaměřit by se mohl například na otázku lidských práv a menšin, nebo vědy, výzkumu a vzdělávání.

Rozhovor s Bohuslavem Sobotkou (zdroj: ČT24)

Podle Babiše dostala KDU-ČSL dostatečnou nabídku

„Pan Sobotka předložil nový návrh, myslím, velice vstřícný… Doufáme, že KDU-ČSL přehodnotí svůj přístup,“ řekl České televizi předseda ANO 2011 Andrej Babiš po jednání předsedů. „Vypadá to, že jsou tím posedlí,“ dodal k požadavku lidovců na resort zemědělství. Vyjádřil domněnku, že KDU-ČSL požaduje resort kvůli sbírání politických bodů.

Reportér Aktuálně.cz Jan Němec pro ČT: „ČSSD a hnutí ANO se podle důvěryhodných zdrojů deníku Insider dohodly, že by spíše preferovaly dotování velkovýrobců potravin, zatímco lidovci mají ve svém programu, že by rádi dotovali spíše malé rodinné farmy. Tady je vidět úplně protichůdný program, co se týče například zemědělských dotací.“

Podle Babiše usilovali sociální demokraté o zemědělství od počátku. Spor ANO a lidovců o ministerstvo považuje spíš za chybnou mediální interpretaci, která plyne z toho, že ČSSD jednoduše opomněla reagovat na požadavek lidovců na resort zemědělství hned od začátku. Nicméně sociální demokracie podle místopředsedy Lubomíra Zaorálka je ochotna všechny požadavky stran vyslechnout a zvážit a je vstřícná jakémukolv jednání s tím, že chce dojít ke kompromisu.

Rozhovor s Andrejem Babišem (zdroj: ČT24)

Koaliční smlouva dnes dokončila pomyslné kolečko, když ji jednomyslně schválilo předsednictvo a výbor hnutí ANO. Konstatovaly, že smlouva je zdravým základem programového prohlášení vlády. Už v pondělí dokument posvětil poslanecký klub ANO a o víkendu vedení sociální demokracie i lidovců. Smlouva ale neřeší rozdělení postů ve vládě.

Vydáno pod