Až půldruhého milionu Čechů má nakročeno k závislosti na alkoholu. Začíná nenápadně

Události ČT: Až půldruhému milionu Čechů hrozí závislost na alkoholu (zdroj: ČT24)

Letní dovolené Češi tráví často se skleničkou v ruce. Jenže až 1,5 milionu z nich má podle expertů nakročeno k závislosti na alkoholu. Další statisíce pak už chroničtí alkoholici jsou. Před nadměrným pitím v Česku proto varuje i Světová zdravotnická organizace (WHO).

Míra pití alkoholu se ve světě snižuje v závislosti na ekonomické situaci. Čím lépe se daří, tím méně lidé pijí. To však neplatí pro Česko, které i přes silný ekonomický růst zůstává na prvních místech ve vysoké spotřebě. Přepočteno na čistý alkohol je to až 12 litrů na osobu a rok. Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj se dělíme o druhé místo s Francií. Celkově vede Litva s třinácti litry. Kvůli alkoholu umírá v Česku zhruba 6500 lidí ročně.

  • Litva: 13 litrů
  • Česko: 12 litrů
  • Francie: 12 litrů
  • Zdroj: OECD

Podle WHO i protidrogového koordinátora jsou dosavadní řešení v Česku nedostatečná. Nově proto vznikly osvětové webové stránky alkohol–skodi.cz, které mají pomáhat pijákům a jejich blízkým.

„Lidé si na stránkách mohou otestovat, jak velký je problém s alkoholem, hladinu alkoholu v krvi, kolik platí za alkoholické nápoje, které pijí, případně, jaká je jejich kalorická hodnota,“ přiblížil web vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík. Web chtějí propojit s alkoholovou linkou pomoci.

Podobně už dva roky fungují internetové projekty koureni-zabiji.cz nebo hazardni-hrani.cz

Bojovat s pitím v Česku chce i ministerstvo zdravotnictví. Jednu z cest vidí v omezení dostupnosti alkoholu hlavně u dětí a mladistvých.

Jenže věková hranice prodeje alkoholu se často porušuje – jak ukázala nedávná kontrola České obchodní inspekce. Alkohol lidem mladším 18 let prodaly například všechny testované obchodní řetězce. Naopak restaurace se snažily pravidla dodržovat.

Srovnání spotřeby alkoholu v Česku, Litvě, Francii a Rusku
Zdroj: OECD

Pití alkoholických nápojů je často spojeno se společenskými akcemi. Podle lékařů by to ale neměla být norma. Víkendovým popíjením s kamarády závislost na alkoholu začala i u Václava Burala. Ve dvaadvaceti letech pak přišel o byt a skončil na ulici. „Tam jsem se, dá se říct, slušně rozchlastal, ráno jsme vstali, dali jsme si dvě až tři piva lahvová, byl to únik, bylo to snesitelné, ta tvrdá realita,“ řekl Bural.

  • Alkohol v malém množství prospívá
  • Sklenka před spaním pomáhá usnout
  • Dobře řídit se dá i po pár pivech
  • Užití léku před začátkem pití pomůže zmírnit kocovinu
  • Zdroj: Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti

Na lavičkách v centru Prahy prožil čtyři roky. Zlom nastal, když mu kamarád nabídl práci, dnes s přítelkyní čeká syna. „Zaprvé na to nebyly peníze, zadruhé si člověk řekne, nechci takhle žít, proč bych to měl dělat, co budu mít – nic, a budu každý den žebrat o dvacet korun na víno, chci zpátky do procesu,“ dodal muž, který se ze závislosti na alkoholu dokázal vymanit.

Podobných případů jsou v Česku tisíce. „Ministerstvo by mělo pracovat na určitém omezení konzumace, je to běh na delší trať. Omezit dostupnost, řešit větší regulaci reklamy na alkohol, možná se bavit o zdanění tvrdého alkoholu,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO).

Boj s alkoholismem doporučuje Česku i Světová zdravotnická organizace. „To, co říká světová organizace, je omezení dostupnosti cenou, místem a věkem,“ uvedl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

A v plánu je i zavedení varovných etiket jako u cigaret. „Díra v informovanosti české populace a prevenci je velká, je to nástroj, který by měl nedostatek zaplnit,“ věří Mravčík.

Spotřeba alkoholu v Česku
Zdroj: OECD

„Prevence je důležitá, ale musí mít mantinely, ať to lidé nevnímají jako propagaci,“ uvedl Karel Korýtko, který sám se závislostí na alkoholu bojoval dvacet let. Teď už patnáct let pracuje jako terapeut. Často přímo v terénu radí lidem, jak problémům s pitím předcházet.

  • úmrtí: 6500 lidí ročně
  • rizikové pití: 17 – 20 %
  • zdravotní potíže: 5 – 8 %
  • Zdroj: WHO

Mnohdy má alkohol vliv na zdraví i sociální problémy. „Velké procento domácího násilí na dětech je pod vlivem alkoholu, je to víc než osmdesát procent,“ uvedl Vobořil. Navíc podle adiktologů řeší lidé problémy s pitím pozdě. V Česku totiž chybí síť zařízení, kde by se mohli včas poradit. Důsledkem bývá ztráta rodiny, práce i blízkých.

V ordinacích se objevují i školáci, kteří pijí

V ordinacích se začínají objevovat i žáci základních škol, kteří se minimálně jednou měsíčně opijí. Například na adiktologii v Kladně mají zhruba 300 klientů – dětí i dospělých. Většina z nich má problémy právě s alkoholem. Hranice rizikového pití se odhaduje těžko. Adiktologové proto v první řadě radí poslouchat blízké.

Spotřeba alkoholu v evropských zemích
Zdroj: OECD

„Ti si toho většinou všimnou dříve a dávají nám a budoucím alkoholikům zpětnou vazbu. Říkají: 'hele už to přeháníš',“ řekla adiktoložka Michaela Štávková.

Také podle ní je problém v tom, že Česko nemá systém prevence. Sama by s ní začala už od mateřských škol nebo u budoucích rodičů. „Je důležité žít jak pohodové dny, tak nepohodové a učit se je prostě normálně přežít – nic se neděje a neznamená to jít do hospody a dát si tam čtyři piva,“ míní.