Ministerská kontrola na Bulovce odhalila nákupy bez soutěže i podezřelé zakázky

Události: Ministerská kontrola na Bulovce odhalila nákupy bez soutěže i podezřelé zakázky (zdroj: ČT24)

První výsledky kontroly v Nemocnici Na Bulovce odhalily podle ministerstva zdravotnictví nákupy bez soutěže za stovky milionů korun a také podezřelé zakázky. O tendry nemocnice se zajímá také policie. Za ovlivňování jednoho z nich už padla obvinění osmi lidí a jedné firmy.

Před dvěma týdny zasahovali v Nemocnici Na Bulovce detektivové. Mezitím ve zdravotnickém zařízení zkoumala jejich nákupy i zakázky ministerská kontrola. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) narazili kontroloři i na nákupy bez soutěže.

„Docházelo tam k nákupům v řádech stovek milionů korun například léků bez toho, aniž by proběhla jakákoliv soutěž podle zákona o zadávání veřejných zakázek, často bez toho, aniž by byly uzavřeny písemné smlouvy,“ uvedl Vojtěch. Podle něj na to v minulosti u různých nemocnic upozorňoval i Nejvyšší kontrolní úřad. „Tady se to opět potvrdilo,“ dodal Vojtěch k nákupům Bulovky.

Kontrola však podle ministra hlásí i podezření kolem zakázek. „Jsou tam i věci týkající se společnosti První chráněná dílna. (…) Jsou tam podezření, že docházelo k určité manipulaci s těmi zakázkami. K tomu, že zakázky byly vypisovány tak, aby mohla uspět pouze tato společnost,“ tvrdí Vojtěch.

Společnost První chráněná dílna patří podnikateli Tomáši Horáčkovi, o kterého se aktuálně zajímá policie. „Náš klient si není vědom, že by k jeho prospěchu docházelo k jakékoliv manipulaci se zakázkami,“ uvedla právní zástupkyně společnosti První chráněná dílna Dana Libochowitzová.

Nemocnice nechce vyšetřování policie komentovat a o podezřeních ministerské kontroly prý nemá informace. „Ministerský audit ještě neskončil. Jeho závěry, natož dílčí závěry, ještě neznáme. V tuto chvíli o žádném pochybení nevíme, předpokládám, že obchodní oddělení funguje tak, jak má. Jsme přesvědčeni, že všechny zadávací dokumentace jsou v pořádku, ale vyloučit nelze nic,“ uvedl mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek.

Společnost Tomáše Horáčka získávala zakázky v řadě nemocničních zařízení, ale i na úřadech či na ministerstvech. „První chráněná dílna je sice chráněná dílna, ale svého druhu, naprosto nad všemi – co se týče velikosti ať už obratu, popřípadě odvětví, kam zasahuje,“ popisuje společnost Milan Eibl z Transparency International.

„Náš klient je ve smyslu zákona o zaměstnanosti zaměstnavatelem pro více než 50 procent zaměstnanců se zdravotním postižením. Kvartálně státu prokazuje svou bezdlužnost a je uznávaným obchodním partnerem díky kvalitně odváděné práci všech zaměstnanců společnosti. Společníkovi se ze společnosti zisk nevyplácí,“ uvedla za První chráněnou dílnu Dana Libochowitzová.

Policie vyšetřuje zakázku na úklid

Kontrolu poslalo ministerstvo do nemocnice krátce po odvolání její ředitelky Andrey Vrbovské. Ta je nyní mezi obviněnými v kauze údajné manipulace se zakázkou na úklidové služby. Zadávací řízení měli obvinění podle policie ovlivňovat ve prospěch předem domluvené firmy. Kvůli tomu je obviněno osm lidí a firma TSB spol.

Na zaslané dotazy České televize společnost dosud nereagovala. Zakázka však dosud nebyla zadána, protože výběrové řízení napadl jeden z neúspěšných uchazečů.

„Tomáš Horáček měl využívat svého osobního vztahu s ředitelkou Nemocnice Na Bulovce MUDr. Andreou Vrbovskou a po společné dohodě, případně s dalšími osobami manipulovat s průběhem zadávacích řízení tohoto zadavatele,“ napsali policisté do dokumentu, s nímž se ČT seznámila.

Podnikatele Horáčka pak policie obvinila i kvůli tomu, že si nechal slíbit úplatek od další firmy, která chtěla zakázku získat. „Žádný úplatek nikdy nedostal, žádný úplatek mu nikdo neslíbil,“ říká Horáčkův advokát Jiří Teryngel.

Ministerstvo aktuálně kontrolu v nemocnici dokončuje. Kompletně hotová má být ke konci července. „Teď se kontrola skutečně finalizuje, vypořádávají se námitky. Ale ty předběžné závěry už hovoří poměrně jasně,“ dodal Vojtěch. Audit pak chce předat policii.