V Česku chybí pohotovostní lékárny, nenabízí je hned šest krajských měst

Reportáž: V Česku chybí pohotovostní lékárny (zdroj: ČT24)

V Česku je jen patnáct lékáren s nonstop pohotovostní službou, z toho šest v Praze. Otevřeno mají nejen přes noc, ale i o víkendech a svátcích. Podle lékárenské komory se limity v dostupnosti léků mezi občany projevují zejména ve chvílích, kdy na státní svátky navazuje víkend. Ministerstvo zdravotnictví namítá, že předepsaná časová i místní dostupnost jsou dodrženy.

Po sedmé hodině večer ve všední den hlásí „Zavřeno“ drtivá většina tuzemských lékáren. Pacienti mají v tuto chvíli dvě možnosti: počkat, nebo najít lékárnu s pohotovostí. A i tam musí počítat s tím, že své léky nedostanou hned, protože v jedné z takových lékáren třeba jen za první hodinu otvíracího provozu mimo standardní dobu vydají 42 receptů.

Například v pražské Thomayerově nemocnici, kde nepřetržitá služba funguje, slouží jen jeden lékárník. Během jedné noci přijde průměrně stovka pacientů. „Nejenom Praha, přijíždí poměrně z dálky, ze středních Čech a občas i z jiného kraje. Na Vysočině, pokud vím, není žádná lékárna, tak odtamtud, máme pacienty i z Liberce,“ vysvětluje vedoucí lékárny v Thomayerově nemocnici Hana Šnajdrová.

Dveře nezůstanou v podvečer chvíli v klidu ani v pohotovostních lékárnách v Brně; ve městě fungují dvě, které mají otevřeno nonstop a celoročně. Zároveň slouží celému Jihomoravskému kraji. Lidé sem často dojedou třeba jen pro roztok na kontaktní čočky, ale i kvůli akutním problémům.

Lékárny
Zdroj: ČT24

Lékárenská komora: Kraje nechtějí nepřetržitou službu financovat

Kromě Brna a Prahy jsou podobné lékárny jen v pěti dalších městech – Českých Budějovicích, Hradci Králové, Plzni, Olomouci a Ostravě. A třebaže tak nejsou pokryta ani všechna krajská města, podle ministerstva zdravotnictví počet stačí.

„Je třeba si uvědomit, že pohotovost v lékárnách pacienti využívají skutečně v krajních případech a že si pacient většinou nepotřebuje vzít lék do hodiny,“ vysvětluje šéf resortu Adam Vojtěch (nestr. za ANO).

Podle prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudoby se počet nepřetržitě otevřených lékáren nedaří zvýšit, protože kraje nejsou ochotné tuto službu financovat. A samy kraje přiznávají, že celoroční nonstop lékárenská služba je dlouhodobě ztrátová. Potřebu pacientů podle nich vykryjí lékárny v obchodních centrech a lékaři přímo na pohotovostech.