Neštěstí v Krkonoších: Lanovku zřejmě spustil majitel chaty, může za tragédii?

Praha - U Špindlerova Mlýna se večer zřítila nákladní lanovka s lidmi. Jeden člověk zemřel, čtyři další jsou zranění, většinou velmi vážně. K neštěstí došlo v lokalitě Přední Labská. Zařízení zásobovalo tamní horskou chatu Bumbálka. "Šlo o nákladní lanovku, ty osoby tam jednoznačně neměly co dělat," říká v souladu s prozatímním závěrem policie Jakub Jurečka, prezident Asociace lanové dopravy. Podle policie se lanovka spouští pouze ve své horní části, majitel chaty prý nejspíš telefonicky mluvil s lidmi, kteří byli dole, jinak by zařízení asi ani nespustil. Policie bude vyšetřovat i to, zda majitel věděl, že se budou lanovkou přepravovat osoby.

Příčina nehody dle policie: Rodina se dvěma dětmi, která tam přijela na víkend, nastoupila ve spodní části lanovky do kabiny a krátce po rozjezdu se s nimi utrhla. V první fázi je velmi prudký kopec v lesním porostu - otec rodiny pád nepřežil. „Lanovka byla tahána ve směru k chalupě tažným lanem a navijákem. Dosud z nezjištěných příčin se lano přetrhlo. Lanovka spadla až k samotnému mostku, který vede přes Labe. Jednalo se o lanovku, která nebyla určená k přepravě lidí,“ uvedl mluvčí trutnovské policie Udo Ertner.

Padá podezření z pochybení i na majitele chaty Bumbálka?

Nákladní lanovka v lokalitě Přední Labská vede k chatě Bumbálka a podle internetových stránek slouží k přepravě zavazadel a lyží. "Lanovka se spouští pouze v horní části. Majitel chaty nejspíš telefonicky mluvil s lidmi, kteří byli dole, jinak by zařízení asi ani nespustil. Předmětem vyšetřování bude teď to, jestli věděl, zda se budou lanovkou převážet osoby nebo pouze materiál a lidé půjdou pěšky," doplnil Ertner.

Policie teď prověřuje, zda hosty na Bumbálku vzduchem dopravovali běžně, nebo zda šlo o výjimku. Lanovka se ovládá na zavolání od spodní stanice. Správně mají hosté naložit bágly a vyrazit na pětadvacetiminutovou túru. „V současné době za rodinu nic uvádět nebudeme. Z pochopitelných důvodů vše necháme na policii. Samozřejmě je to pro nás tragédie a nešťastná událost,“ podotýká Josef Bednařík, zástupce majitele chaty Bumbálka.

Hasiči se museli brodit do půl těla ve vodě

„Všechny osoby byly na druhé straně řeky pod hlavním lanem lanovky, všechny dospělé osoby byly v bezvědomí. Přes lávku to nešlo, byla v dezolátním stavu a neměla nějaké podlážky,“ řekl velitel hasičů Pavel Viktorin.

„Je potřeba rozlišit velmi precizně, zda šlo o nákladní nebo osobní lanovku. Tady šlo o nákladní lanovku, to znamená, že není určena k přepravě osob - ty osoby tam jednoznačně neměly co dělat,“ říká Jakub Jurečka, prezident Asociace lanové dopravy.

V lanovce cestovali kromě tří dospělých taky dvě děti, jedno z nich je ve vážném stavu, druhé se zranilo lehce. „Dvě těžce zraněné ženy s poraněním v oblasti hlavy skončily v traumacentrech. Tam směřovaly i dvě děti, které cestovaly touto lanovkou,“ říká mluvčí záchranné služby Královéhradeckého kraje Tomáš Ježek.

Během týdne by tedy mělo být jasněji například v tom, kdo za neštěstí může nebo zda majitel chaty vůbec věděl, že do lanovky pro věci nasedají lidé. Dobrou zprávu mají zdravotníci, ženy i děti jsou mimo ohrožení života.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Vyjádření nemocnice ke zraněním:

Dvě ženy byly těžce zraněné a lékaři je napojili na dýchací přístroje. Jednu zraněnou převzali do péče v Jilemnici, druhou na traumacentru v Hradci Králové.

  • „Děti jsou mimo ohrožení života a budou v pořádku. Žena byla v kritickém stavu, ale do rána byla přivedena k vědomí. Má zlomeninu bérce, poranění hlavy a oka, ale je mimo ohrožení života,“ potvrdil náměstek pro lékařskou péči hradecké nemocnice Zdeněk Tušl.
  • „Žena má středně těžké zranění. Má poranění hlavy,“ doplnila pracovnice oddělení ARO nemocnice v Jilemnici ke stavu druhé pacientky.