Zemanovy argumenty proti Pochemu jsou vylhané a ČSSD na nominaci musí trvat, říká europoslanec Poc

Interview ČT24: Pavel Poc (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) je vhodný a kompetentní kandidát na ministra zahraničí a sociální demokracie by měla trvat na tom, aby ho prezident jmenoval. V Interview ČT24 to řekl Pocheho kolega, europoslanec Pavel Poc (ČSSD). Zemanovy argumenty proti Pochemu označil za vylhané a prokazatelně nesmyslné.

Pověření šéfa ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka také vedením resortu zahraničí považuje za nouzové řešení. Podle něj je sice udržitelné libovolně dlouho, ale bylo by to hloupé. „A ukazovalo by to jednu nepříjemnou věc – že někdo příliš nerespektuje ústavní pořádek, nebo se pohybuje na jeho hraně,“ podotkl Poc.

„Sociální demokracie musí jednoznačně trvat na tom, aby prezident pana Pocheho jmenoval ministrem zahraničí. Bez diskuse. Ústava hovoří jasně, co dělá prezident na návrh premiéra,“ zdůrazňuje.

Problém je podle něj zcela jednoduchý a jednoznačný. „Je tady jasně definovaný kandidát na ministra zahraničí. Ten člověk je kompetentní, důvody, které byly uváděny k tomu, aby nebyl jmenován, jsou vyfabrikované, vylhané, je to absolutní nesmysl, doložitelný nesmysl. Takže nevidím důvod, aby nedošlo k nějaké další diskusi a neproběhlo všechno tak, jak má proběhnout v souladu s ústavou,“ podotkl.

Prezident Miloš Zeman uváděl jako důvody pro nejmenování Pocheho názory na migraci či jeho kauzu v pražské komunální politice. Poche také v letošních prezidentských volbách podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše.

Když Zeman ve středu jmenoval novou vládu, místo Pocheho pověřil řízením ministerstva zahraničí Jana Hamáčka, který vede také vnitro. Poche má na ministerstvu působit jako politický tajemník. Babiš ve čtvrtek řekl, že na Hrad poslal pouze jeden návrh, na němž byl Poche. O den později přiznal, že zároveň s tím poslal na Hrad i dopis, ve kterém Zemanovi pro případ nesouhlasu s Pochem navrhuje Hamáčka.

Za vládu středolevicovou a bez extremistů naše oběť stojí

Přestože první spory mezi stranami nové koalice vyplouvají na povrch ještě před hlasováním o důvěře, europoslanec Pavel Poc ve spolupráci ANO a ČSSD věří. Uvedl, že pro ni ve vnitrostranickém referendu sám hlasoval.

„Jestli vládní angažmá (ČSSD) přinese této zemi to, že nevznikne vláda, která bude založena na podpoře extremistů či – ať se na mě nikdo nezlobí – nacionalistů, že vznikne vláda, která bude sice menšinová, ale bude složená ze dvou demokratických stran, a vláda, která bude mít program středolevicový, tak to za tu oběť stálo,“ míní Poc.

Ukázalo se přitom, že ve zveřejněné verzi programového prohlášení vlády zmizela původní část o posilování vojenských misí. Text má tak jinou podobu, než o jaké členové ČSSD hlasovali v referendu. Podle Poce je však takový ústupek komunistům pochopitelný.

„Předpokládám, že pokud zmizela tahle věc, proti které byli výrazně komunisté, kteří tu vládu hodlají nebo nehodlají – já se v nich příliš nevyznám – tolerovat, a že se na tom pánové Hamáček a Babiš dohodli, tak je to dle mého velmi logický krok,“ reagoval europoslanec.

Celý rozhovor s Pavlem Pocem o vládě a migrační krizi ve videu.