Median: ANO podporuje přes 31 procent voličů. Starostové by nyní do sněmovny neprošli

Hnutí ANO by podle průzkumu agentury Median v červnu vyhrálo volby se ziskem 31,5 procenta hlasů. Druhá by skončila ODS s 12,5 procenty. Na třetím místě jsou Piráti, kteří by dostali jen o procentní bod méně. TOP 09, KDU-ČSL i STAN se pohybují kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Poslanecké sněmovny.

ANO si oproti dubnovému průzkumu polepšilo o jeden procentní bod, podpora ODS naopak oslabila ze 14 na 12,5 procenta. Piráti si nepohoršili ani nepolepšili.

Čtvrté sociální demokraty by v červnu podle průzkumu volilo devět procent lidí. SPD Tomia Okamury by získala o půl procenta méně. Do sněmovny by se dostali ještě komunisté s osmiprocentní podporou a pravděpodobně i TOP 09 s šesti procenty. Oproti dubnu si tyto strany udržely zhruba stejnou přízeň voličů.

Lidovci a STAN se pohybují těsně pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Statistická odchylka je u malých stran +/- 0,5 procenta. Starostové, kteří mají čtyři procentní body, by se tak podle průzkumu nyní do horní komory zřejmě nedostali. 

Tři nejmenší sněmovní strany se ale pohybují těsně nad nebo pod pětiprocentní hranicí už od říjnových voleb. Podle autorů modelu tak nelze s jistotou určit, která z těchto stran by se do sněmovny dostala.

Výzkum se z větší části uskutečnil ještě před závěrečnými jednáními o nové vládě ANO a ČSSD včetně sporů okolo návrhu na jmenování europoslance ČSSD Miroslava Pocheho ministrem zahraničí, upozornili autoři volebního modelu.

Průzkum proběhl od 25. května do 26. června a zúčastnilo se ho 1141 respondentů.