Šéf ČEZu Beneš: Věřím, že Babiše přesvědčím o potřebě firmu transformovat

Rozhovor dne s Danielem Benešem: „Určitě se nebojím o svoji židli“ (zdroj: ČT24)

Plán na transformaci ČEZu a jeho rozdělení na dvě části podle generálního ředitele Daniela Beneše nijak nesouvisí s připravovanou výstavbou nových bloků jaderných elektráren. Chce firmu poslat současně dvěma odlišnými směry, kterými podle něj kráčí současná evropská energetika. Že by mu kvůli odporu designovaného premiéra Andreje Babiše (ANO) hrozilo po změnách v dozorčí radě odvolání, nepředpokládá a věří, že Babiše přesvědčí. Daniel Beneš byl hostem Událostí, komentářů.

Generální ředitel ČEZu a spolu s ním i společnost, kterou vede, se v posledním týdnu opakovaně ocitli ve středu pozornosti: když se na Hradě sešel s designovaným premiérem Andrejem Babišem a prezidentem Milošem Zemanem a také po velké obměně dozorčí rady energetické společnosti.

Daniel Beneš však ujistil, že jedno se druhým vůbec nesouviselo. Na Hradě byla podle něj řeč výhradně o energetické politice a evropské energetice. Na ni se Beneš odvolává také v souvislosti se svým plánem na transformaci ČEZu. Ten by se rozdělil na dvě části.

Šéf ČEZu ujistil, že transformace nesouvisí ani s připravovaným rozšířením jaderných elektráren, ani se spekulacemi o boji o distribuci.

„Hlavní důvod vychází z vnějšího prostředí. Dochází ke změnám v evropské energetice, vyvíjí se tak, že máme dva totálně odlišné směry. Jednak máme tradiční energetiku, tam patří i jaderná a uhelná energetika, a pak máme novou energetiku, která je postavena na decentrálních řešeních, obnovitelných zdrojích a energetických službách,“ nastínil. ČEZ by se tak měl připravit vykročit zároveň oběma směry.

S prezidentem v zádech proti Babišovým lidem?

Své kroky ovšem bude muset Daniel Beneš obhajovat před výrazně obměněnou dozorčí radou, kterou nyní ovládají lidé spojení s vládním hnutím ANO. Pro Beneše samotného to není překvapivé. „Já se domnívám, že je to pro ně (politiky) symbol, souvisí to s tím, že když je nějaká politická strana v koalici, tak má pocit, že má mít podíl na fungování ČEZu. (…) V dozorčí radě máme dvanáct lidí, osm je volených valnou hromadou. Nikdy se nestalo, že by někdo z těch osmi byl nominant někoho jiného než ministerstva financí,“ poukázal.

O svůj post se Daniel Beneš přes obměnu dozorčí rady neobává. Andrej Babiš se sice zatím stavěl k úvahám o transformaci ČEZu odmítavě, ale šéf firmy věří, že to tak nezůstane. „S Andrejem Babišem vedeme debaty, které ještě neskončily. Jsem přesvědčen, že o tom, co mám v ideové fázi před sebou, ho přesvědčím,“ řekl. Bude se ostatně moci spolehnout na podporu Hradu. Beneš sám ujistil, že má s Milošem Zemanem dobré vztahy.

Kromě plánů na transformaci bude Daniel Beneš zodpovídat za výběr dodavatele na rozšíření jaderné elektrárny v Dukovanech. Podle šéfa ČEZu by mělo být zahájeno do konce roku. „Rádi bychom, aby byli v soutěži všichni relevantní světoví dodavatelé (…) včetně Rusů,“ poznamenal.