Prezident očekává další kandidáty i konečný Babišův seznam

Prezident Miloš Zeman by se měl definitivně dozvědět, koho chce mít Andrej Babiš (ANO) ve své nové vládě. Oficiální seznam ministrů mu designovaný premiér slíbil poslat během pondělí. Zároveň ještě hlava státu přijme čtveřici kandidátů na ministry – Taťánu Malou (ANO), Martu Novákovou (za ANO), Petra Krčála (ČSSD) a Antonína Staňka (ČSSD).

V přípravě nové vlády podle všeho začíná finále. Úvodní výkop učiní designovaný premiér Andrej Babiš s oficiálním seznamem navrhovaných ministrů. V neděli po schůzce s hlavou státu Milošem Zemanem a zároveň i s předsedou koaliční ČSSD Janem Hamáčkem avizoval: „Oficiální nominaci pošlu zítra (tj. v pondělí) tak, jak se domluvil pan prezident s panem Hamáčkem. Takže tam bude i pan Poche.“

Že nominoval Pocheho, potvrdil Babiš i v pondělním rozhovoru pro Radiožurnál. „Sociální demokracie jasně řekla, že pokud ho nenavrhnu, tak nebudou pro vládu hlasovat. Na základě této situace jsem pana Pocheho navrhnul,“ uvedl designovaný premiér.

Miroslava Pocheho (ČSSD) chtějí mít sociální demokraté na ministerstvu zahraničí – jako hlavu resortu. Prezident ale dal najevo, že ho navzdory oficiální nominaci odmítne do funkce jmenovat. Pokud tak skutečně učiní, může se stát, že Poche skončí na ministerstvu v jiné funkci.

Jan Hamáček opakovaně připustil, že by mohl být řízením diplomacie dočasně pověřen on – zároveň by ovšem měl být jmenován ministrem vnitra – a Pocheho zaměstnat v jiné úloze. S tím nemá problém ani prezident. Podle Hamáčka by pak bylo možné zařídit, „aby jeho (Pocheho) vize o resortu, kterou vypracoval a představil, vešla v život“.

Sám Miroslav Poche o variantách, co by bylo, kdyby nebyl jmenován, zatím nechce diskutovat. „V tuto chvíli jsem nominován a dle ústavy má pan prezident povinnost jmenovat navrženého kandidáta,“ shrnul.

Čtyři nominovaní míří do Lán

Podle Andreje Babiše by Miloš Zeman mohl jmenovat novou vládu již ve středu. K tomu si ale ještě potřebuje promluvit s několika lidmi do kabinetu nominovanými. Většina zbylých navrhovaných ministerských nováčků by se měla na lánském zámku objevit v pondělí. Jako první dorazí předpokládaná ministryně spravedlnosti Taťána Malá.

„Budu se ptát na její vizi o stavu české justice. Tento stav mi dělá vrásky na čele, čili se jí budu ptát za prvé, co s tím chce dělat. Za druhé je tady stále problém neřešeného a diskutovaného zákona o státním zastupitelství,“ nastínil prezident v rozhovoru pro TV Blesk.

Sama Malá, která je jednou ze dvou vládních nováčků mezi nominanty ANO, již má o svém působení představu. „Priorit je celá řada. První je zrychlení soudního řízení a vymahatelnosti práva – to považuji za velmi důležité. Další důležitá věc, která si myslím, že je nezbytná, je navázání dialogu a spolupráce se všemi profesními skupinami,“ uvedla.

Taťánu Malou by měla v Lánech vystřídat navržená ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková – druhá zcela nová členka vlády navržená za Babišovo hnutí. Následně dorazí ještě nominant ČSSD na ministerstvo práce a sociální věcí Petr Krčál a konečně navrhovaný ministr kultury rovněž z ČSSD Antonín Staněk.

Poslední z pětice sociálnědemokratických uchazečů o ministerské funkce – avizovaný šéf zemědělství Miroslav Toman – zvláštní schůzku s Milošem Zemanem mít nebude. Na Hradě totiž působí jako poradce, resort také již jednou vedl. Prezident tak jeho vize prý dobře zná.

Komunisté se rozhodnou až o víkendu

I když Miloš Zeman chce vládu (možná s výjimkou ministra zahraničí) jmenovat již v polovině týdne, úplný závěr příběhu o sestavování Babišova druhého kabinetu to zdaleka nebude. Až o víkendu se sejde ústřední výbor komunistické strany – na jejíž hlasy se chce menšinová koalice při hlasování o důvěře spolehnout – aby rozhodl, zda vládu skutečně podpoří. Za vhodný termín pro hlasování o důvěře považuje Andrej Babiš 11. červenec.

  • – ministr obrany – dosavadní ministr vnitra Lubomír Metnar
  •  – ministryně spravedlnosti – Taťána Malá
  • – ministryně průmyslu a obchodu – Marta Nováková
  • – ministr životního prostředí – Richard Brabec
  • – ministryně financí – Alena Schillerová
  • – ministryně pro místní rozvoj – Klára Dostálová
  • – ministr zdravotnictví – Adam Vojtěch
  • – ministr školství – Robert Plaga
  • – ministr dopravy – Dan Ťok
  • – ministr vnitra – Jan Hamáček
  • – ministr zemědělství – Miroslav Toman
  • – ministr kultury – Antonín Staněk
  • – ministr práce – Petr Krčál
  • – ministr zahraničí – Miroslav Poche