Tři chlapci, do kterých v Třinci uhodil blesk, jsou v pořádku

Události: Tři chlapci, do kterých v Třinci uhodil blesk, jsou v pořádku (zdroj: ČT24)

Tři chlapci, které před dvěma týdny při bouřce v Třinci zasáhl blesk, jsou už z nemocnice doma. Nejmladšího – třináctiletého – přitom výboj zranil vážně, v bezvědomí ho musel do nemocnice převézt vrtulník. Ani jeden z nich nebude mít žádné vážné následky.

V pátek osmého června odpoledne se čtrnáctiletý Jaroslav Sajdok bavil se dvěma kamarády jen kousek od domu. Toho, že se blíží bouřka, si chlapci nevšimli. „Chvilku jsme si povídali a pak jsme si říkali, že půjdeme domů. Já už jsem nakráčel, jako že půjdu pryč, a v tu chvíli udeřilo,“ popsal Jaroslav Sajdok, jeden z chlapců zasažených bleskem. Výboj mu popálil nohy a ruku. „Už to nejde moc vidět, už se to zahojilo,“ dodal chlapec.

Po zásahu necítil podle svých slov ruce a nohy. „Kluk přiletěl za námi domů a říkal, že udeřil blesk. Dva kluci byli na zemi, jeden ležel úplně v bezvědomí. Manžel volal 112 a přiletěl vrtulník,“ řekla matka zasaženého chlapce Lenka Sajdoková.

Blesk se svezl po stromě u cesty – dodnes je to na něm jasně vidět. „Synovi to prošlo dvěma nohama, tím že šli, tak mu výboj prošel jenom do boku, pak to vyšlo ven. Kdyby stáli pod stromem, tak by jim to přešlo přes celé tělo. Tak měli štěstí,“ dodala Lenka Sajdoková.

Chlapec měl bolesti a dostal narkózu. Řetízek, který měl na krku, mu výboj utrhl.

Blesk nemusí do člověka zasáhnout přímo. Pokud uhodí například do stromu, elektrický proud je sveden do země a po ní se dál šíří všemi směry. Lidi může ohrozit až do vzdálenosti čtyřiceti metrů.

„Když vedle vás udeří blesk, je nejlepší se z toho místa dostat dál, nejlépe nohy k sobě a pomalými krůčky odejít,“ přidal radu Martin Kněnický z fakulty elektrotechniky ČVUT. „Při rozkročení totiž nohy spojují místa o různém napětí,“ dodal na vysvětlenou.

Kromě těžkých popálenin může blesk způsobit i další vážné problémy. „Dochází ke vzniku tlakové vlny, která pacientovi může poškodit bubínek,“ potvrdil přednosta Kliniky popáleninové medicíny fakultní nemocnice Královské Vinohrady Robert Zajíček.

Skoro dva dny po zásahu neslyšel i Jaroslav. I nejvážněji zraněný třináctiletý hoch je už v pořádku. Ve fakultní nemocnici v Ostravě strávil týden.