Brdy se proměnily v bojiště. Tradiční Bahna ukázaly stovky vojáků a techniky v akci

Téměř sedmihodinový program s ukázkami současné techniky, výcviku a bojových postupů armády, policie, hasičů a vězeňské služby přinesl tradiční Den pozemního vojska Bahna 2018. Letos se v bývalém vojenském újezdu Brdy konal po devětadvacáté. Každoročně jedna z největších akcí armády pro veřejnost přiláká desetitisíce lidí.

Na armádním cvičišti Zadní Bahna u Strašic na Rokycansku se v sobotu konal tradiční Den pozemního vojska Bahna. Ani tentokrát nebyli návštěvníci ochuzeni o ukázky historické vojenské techniky a historických vojenských bojů v režii Nadace pozemního vojska a Muzea na demarkační linii v Rokycanech. 

Akce nabídla ukázky bojů československých legionářů za první světové války v Itálii na Piavě, z mobilizace z roku 1938, z okupace Československa ze srpna 1968 i ukázky techniky a výcviku současné české armády.

„V rámci akce, která je zaměřená na veřejnost, se armáda účastní zhruba tisícovkou vojenských profesionálů a zhruba 350 kusy vojenské techniky,“ řekl nový velitel Pozemích sil Armády ČR Josef Kopecký.

Na programu dne se podílelo od všech zúčastněných složek kolem 1300 lidí a téměř 500 kusů techniky. Pro armádu představuje tak rozsáhlá prezentace i dobrou příležitost pro přilákání nových zájemců o službu.

„Jsem ráda, že zde veřejnost může vidět veškeré ukázky a schopnost našich vojáků. Chtěla bych vás ujistit, že schopnosti našich vojáků jsou velmi, velmi vysoce hodnoceny všemi generály v rámci NATO, ať už je to mise v Afghánistánu, nebo mise v Iráku. Schopnosti našich vojáků jsou takové, na které bychom my všichni měli být hrdí,“ uvedla končící ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO). Připomněla, že zejména pozemní vojsko čeká velká modernizace techniky za zhruba 50 miliard korun.

Bahna jsou podle Kopeckého pro vojsko možností prezentace a zároveň výbornou příležitostí k výcviku. Už jen přesun na bývalý tankodrom či zajištění podmínek pro pobyt vojáků v poli je pro armádu součástí nácviku.

Velkým přínosem Bahen je pro vojáky zejména spojený výcvik jednotek pozemích sil, mechanizovaných jednotek, jednotky bojové podpory, bojového zabezpečení a s podporou vzdušných sil.

Obrana skladu s chemickými látkami

Kromě ukázek historických bitev patřila k nejatraktivnějším částem programu akční ukázka zásahové jednotky policie, prezentace dělostřelectva a také hodinová hlavní bojová akce.

Letos při ní návštěvníci mohli sledovat operaci armády při vynucení míru. Odehrával se před nimi střet o budovu s uskladněnými chemickými látkami, kterých se chtěl zmocnit nepřítel. Do akce na zabezpečení prostoru se zapojilo kolem stovky vojáků – výsadkáři, vzdušné síly a pozemní vojsko, dodal Kopecký. „Jsme tady limitování prostorem, příští rok bude 30. výročí Bahen a to bude ukázka mnohem akčnější a bojovnější,“ slíbil Kopecký.