Dnes podáte, za dva týdny dodáme. Pošta trpí kritickým nedostatkem doručovatelů

UDÁLOSTI: Problémy České pošty s doručováním zásilek pokračují (zdroj: ČT24)

Je to téměř deset let, co Česká pošta přestala používat heslo „Dnes podáte, zítra dodáme“. Za současných podmínek by ostatně občas bylo značně nepřesné. Pošta má silný podstav doručovatelů a na některých místech by spíše platilo heslo „Dnes podáte, za dva týdny dodáme“. Podle odborářů se situace těžko změní, pokud se nezvýší platy. Doručovatelů je málo zřejmě i proto, že dostávají o třetinu méně, než činí celorepublikový průměr.

Doporučenou zásilku podanou 18. dubna doručila pošta 4. května, tedy o 16 dnů později. Adresátem byla firma, která sídlí v Ronkově ulici v Praze 8. Se zdlouhavým doručováním má problém dlouhodobě - stejně jako lidé, kteří žijí v okolí. „Dva týdny tady stoprocentně nikdo nebyl,“ konstatovala Monika Bartáková z Prahy 8.

Problém souvisí s tím, že zdejší pobočka České pošty má místo 24 doručovatelů jen polovinu. Podobné je to i na mnoha dalších místech. Třeba v jihomoravské Kuřimi jsou podle starosty Drago Sukalovského (Kuřimská občanská liga) stížnosti na denním pořádku. „Kvalita, respektive nekvalita poštovních služeb už ohrožuje tak důležité úkony, jako je správní řízení,“ upozornil už v polovině dubna.

Celkem chybí poště v celé republice 500 doručovatelů. Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka se to projevuje především ve velkých městech a na místech, „kde je mezi zaměstnavateli konkurence na tyto typové pozice“.

Podle odborů je nedostatek důsledkem nízkých platů. Doručovatelé dostávají asi 20 tisíc korun za měsíc, což je třetinu pod celostátním průměrem. „Platy zaměstnanců České pošty, hlavně co se týče poštovních doručovatelů, jsou v současné době poměrně nedostatečné,“ uvedl prezident Federace výkonných zaměstnanců ČR.

Poštovní odbory by proto chtěly dosáhnout jejich zvýšení, podle Prokopa by měli doručovatelé dostat dva až tři tisíce navíc. 

Situací v České poště se nyní začíná zabývat hned několik institucí. Do Kuřimi míří kontrola z Českého telekomunikačního úřadu, kterému přibývají stížnosti kvůli dodávání zásilek. Jejich počet roste od loňského června.

V Senátu potom proběhne na počátku června veřejné slyšení, při kterém by se měli k personální krizi na poště vyjádřit odborníci i zákonodárci.