Papež vyzval Duku, aby pokračoval ve funkci pražského arcibiskupa

Papež František vyzval Dominika Duku, aby pokračoval ve funkci pražského arcibiskupa, dokud nebude rozhodnuto jinak. Odpověděl tak na Dukův rezignační dopis. Kardinál ho papeži poslal, protože oslavil pětasedmdesáté narozeniny, což ho podle kanonického práva zavazuje k rezignaci. Papež však může jeho mandát prodloužit.

„Z pověření Kongregace pro biskupy je mi ctí Vám oznámit, že Svatý otec přijal Vaši rezignaci na úřad pražského arcibiskupa a vyzývá Vás, abyste pokračoval ve svém úřadu, dokud nebude stanoveno jinak,“ stojí v dopise z Vatikánu.

Setrvání Duky v čele české katolické církve vyvolalo mezi věřícími rozpory. Skupina jeho odpůrců včetně kněžích poslala v únoru papeži dopis, ve kterém si na Duku stěžovala.

„Příklon biskupa Dominika k nacionalismu a ke krajní pravici lze vidět nejen v jeho nekritické podpoře islamofobního prezidenta Miloše Zemana, ale také v jednoznačném odmítnutí solidarity s uprchlíky na Svatováclavské pouti v září 2017 anebo v blahopřejném dopise zaslaném předsedovi fašizující strany SPD Tomio Okamurovi,“ stálo v dopise.

Dukovi vyčetli také to, že „rád používá okázalé insignie moci“. Podle autorů by se měl spíš snažit navrátit církvi původní význam.

Duka čelil kritice za příklonnost k Hradu, zastal se ho Zeman

Pražského primase se po zveřejnění kritiky zastali například lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Ten na jeho podporu vytvořil na internetu petici. Podpis pod petici připojila třeba poslankyně Zuzana Majerová (ODS), rektor Jihočeské univerzity Tomáš Machula a několik duchovních. Podporu Dukovi vyjádřil například i poslanec ODS Jan Skopeček. K obraně Duky se připojil také Institut Václava Klause.

V březnu se Duky zastal také prezident Miloš Zeman. Ten poslal do Vatikánu vlastní dopis, ve kterém ocenil například kardinálův příspěvek k odstraňování bariér mezi církví a státem. „Vaše Svatosti, kardinál Duka, jak jsem měl možnost jej osobně poznat, svou činností nejen důstojně naplňuje odkaz a poslání katolické církve, ale je též neúnavným šiřitelem hodnot, které jsou v české společnosti neoddělitelně spojovány s obrazem čestného a morálně pevného člověka,“ napsal prezident.

Zeman s Dukou se však na konci dubna nepohodli. Arcibiskup kritizoval prezidenta za to, že v době repatriace ostatků kardinála Berana vězněného komunisty vystupoval na sjezdu KSČM. Z Hradu pak zaznělo, že „panu kardinálovi není vůbec nic do toho, jaký má prezident program“.