Na Ďáblickém hřbitově uctili památku obětí druhé světové války

Představitelé státu i pamětníci si v pražských Ďáblicích připomněli oběti druhé světové války z řad spojeneckých armád. Na tamním hřbitově je pohřbeno kolem 160 vojáků – kromě Čechoslováků také příslušníků italské, francouzské, jugoslávské a americké armády.

U pomníku s dominantou velkého březového kříže jsou pochováni i čeští hrdinové, kteří bojovali a padli během Pražského povstání. Pietního aktu se zúčastnil mimo jiné místopředseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) nebo vicepremiér Richard Brabec (ANO), zástupci kanceláře prezidenta a hlavního města Prahy.

„Cítím velkou úctu k těm, kteří padli, abychom my mohli žít ve svobodné společnosti. A myslím si, že je to povinnost každého politika se v těchto květnových dnech zamyslet, zastavit a také se účastnit takovýchto vzpomínek,“ uvedl místopředseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD).

Místopředseda sněmovny a šéf ČSSD Jan Hamáček na pietním aktu
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

„Otec právě šestého padl, zemřel po zranění. Sloužil u policie. Když otec zemřel, tak mi byl jeden rok a dva měsíce. A když jsem byl malý, tak jsem tady na hřbitově strávil hrozného času,“ vzpomíná pamětník Václav Přibáň.

„Ne všichni z nich padli v průběhu Pražského povstání. Část tvoří lidé, kterým se podařilo utéci z německých transportů, zapojili se do bojů a zemřeli až za několik měsíců v důsledku zranění, která utrpěli,“ řekl Jaroslav Kalivoda, předseda místní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu.

„Těší nás, že se zúčastnili i zástupci některých ambasád. Jen je nám líto, že bratři Poláci k nám už pět let nejezdí,“ uvedl Kalivoda. Památník polské armádě je na Žernosecké ulici před školou. „Do Prahy dorazili až po 10. květnu, podíleli se ale na osvobození Náchodska a Krkonošska,“ připomenul Kalivoda podíl polských vojáků na osvobozování Československa v roce 1945.

Na kobyliské střelnici si připomenou oběti heydrichiády

Odpoledne připomene Český svaz bojovníků za svobodu také památku obětí heydrichiády na střelnici v Kobylisích. Podle Kalivody má i toto místo těsnou spojitost s Pražským povstáním, byly tam totiž uložené zbraně, které Pražané k obraně potřebovali.

„Jen na mostu Barikádníků, kde jsme byli včera, bylo pět barikád. Padlo tam přes 80 lidí. Nejmladší z nich byl 14letý kluk, který pomáhal dávat náboje do kulometu,“ uvedl předseda. Jeho místní organizace patří mezi nejaktivnější, on sám pořádá přednášky ve školách a vodí školáky na místa spojená s válkou a osvobozením. „Zajímavé je, že se o to více zajímají děvčata než chlapci,“ řekl.

V organizaci je například také žena, která přežila koncentrační tábor Terezín, nebo syn ředitele strašnického krematoria. Tam Němci za války vozili těla popravených, zejména z Pankráce. Vedli jejich seznamy, které si po spálení těl brali zpět. „A oni (vedení krematoria) dokázali opsat seznamy asi 2500 lidí,“ uvedl Kalivoda. Díky tomu se zachovala památka těchto popravených.