Počet předmanželských smluv i závětí byl loni rekordní

V Česku roste zájem o předmanželské smlouvy. Páry jich loni uzavřely rekordních 10 tisíc, nejvíc za posledních pět let. Hlavně mladí lidé smlouvu podle Notářské komory ČR už neberou jako projev nedůvěry a jejich obliba roste. Češi se v posledních letech obrací na notáře stále častěji, loni například sepsali i rekordní počet závětí.

Od poloviny roku 2009, kdy se předmanželské smlouvy evidují, jejich počet stále roste. V současnosti smlouvu uzavírají partneři v pětině manželství. Podle notářů by dokument mohl v budoucnu být běžnou součástí sňatku.

Loni Češi uzavřeli těchto smluv zhruba 10 200, před pěti lety o dva a půl tisíce méně. Zájem roste i letos, od ledna do března notářské kanceláře evidují 2345 smluv, o padesát víc než za stejné období loni.

„Lidé už tolik jako dříve nežijí v nesezdaných párech, chtějí se brát. Například kvůli tomu, aby děti vyrůstaly v úplných rodinách. Ale na velký počet lidí je uvalena exekuce, která rodinné finance ohrožuje. Nebo vědí, že riskantně podnikají, a chtějí případného krachu své blízké ušetřit,“ uvedl prezident Notářské komory ČR Radim Neubauer.

Zejména mladá generace podle něj takovou smlouvu už nevnímá jako projev nedůvěry. „Je možné, že se brzo stane standardem. U starší generace smlouvu sepisují lidé, kteří si prošli negativní zkušeností a v dalším svazku se jí chtějí vyvarovat,“ dodává.

Ve smlouvě nemůže být nic, co se nevztahuje výhradně k hmotnému nebo nehmotnému majetku. „Notář zájemce poučí a smlouvu sepíše podle platných předpisů. Rozmlouvá tedy požadavky typu povinnosti porodit syna nebo plnění 'manželských povinností'. Manželská smlouva smí postihovat pouze majetek, a to pro případ rozvodu nebo smrti jednoho z páru. Smlouva se oficiálně jmenuje manželská a může být uzavřena před sňatkem, účinnosti pak nabude v den svatby, nebo kdykoli během trvání manželství,“ doplnil Neubauer.

Přibývá předmanželských smluv i závětí
Zdroj: ČT24/Notářská komora ČR

Nejvíc závětí vyřídili v Brně

Smlouvy nejsou jedinou notářskou službou, o kterou roste zájem. Loni notáři sepsali rekordních 20 tisíc závětí - nejvíc za posledních pět let. V roce 2013 sepsali těchto listin 11 tisíc. Důvodem je podle vedení Notářské komory fakt, že lidem není lhostejné, co se s jejich majetkem po smrti stane.

„Lidé si uvědomují, že největší jistotu naplnění své poslední vůle mají prostřednictvím závěti sepsané notářem a u notáře zaevidované. Doma psaná závěť, když už ji pozůstalí najdou a – což taky nemusí být vždy pravidlo, protože ne každému její obsah vyhovuje – opravdu ji k notáři donesou, nemusí splňovat všechny právní náležitosti. Pak není platná, a tedy podle ní není v dědickém řízení postupováno,“ vysvětlil Neubauer.

Notářská komora odhaduje, že tento trend bude pokračovat i letos. Za první tři měsíce letošního roku totiž notáři napsali už 5352 posledních vůlí, což je meziročně o 200 víc. „Statisticky zatím vychází, že v tomto roce loňský počet sepisů posledních vůlí opět překonáme,“ sdělil prezident Notářské komory.

Nejvíc závětí za loňský rok vyřídili v Brně, konkrétně 3800, následuje Praha a Ostrava. Lidé ve své poslední vůli věnují majetek například institucím. „Kromě vyslovených kuriozit lidé často odkazují majetek organizacím, u kterých jsou přesvědčeni, že je jejich práce potřebná a dar ocení. Například se jedná o organizace provozující sociální služby (kterými si lidé třeba sami prošli), ale i o zvířecí útulky. Dále lidé myslí ve své poslední vůli na svou školu, sportovní klub, nebo dokonce s financemi bojující obec,“ vyjmenoval Neubauer.

Víc lidí také vyhledává notáře kvůli založení společnosti s ručením omezeným nebo úschově peněz při převodu nemovitostí. Takovým způsobem se jde ochránit před situací, kdy nebude mít člověk ani peníze, ani bydlení. Notář zaplatí prodávajícímu až ve chvíli, kdy je nový vlastník zapsán v katastru.