Pražské letiště zrušilo kuřácké koutky. Cestujícím vadil zápach, kuřákům malý prostor

Události: Pražské letiště zrušilo kuřácké koutky (zdroj: ČT24)

Pražské Letiště Václava Havla zrušilo kuřácké koutky. Od 1. května začal platit zákaz kouření ve všech prostorách a zapálit si je možné už jen venku na vyhrazených místech. Zákaz platí i pro uživatele elektronických cigaret. K rozhodnutí letiště dospělo po stížnostech cestujících a vyhodnocení provozu kuřáren.

Prosklenou místnost pro kuřáky postavilo letiště v transitním prostoru po loňském zavedení protikuřáckého zákona. Teď se ji ale rozhodlo zrušit.

„Rozhodli jsme se po důkladné roční analýze, kdy jsme dávali dohromady stížnosti od cestujících, kteří si převážně stěžovali na zápach ze stávajících kuřáren,“ vysvětluje mluvčí letiště Marika Janoušková.

Mnozí kuřáci zase kritizovali malý prostor. Navíc se ukázalo, že ho nevyužívá tolik lidí. „Dívali jsme se na počty tranzitujících cestujících, pro které bylo toto řešení určeno, a je jich kolem dvou procent. A naprostá většina z nich jsou nekuřáci,“ uvádí mluvčí.

Kouření je povoleno venku na 14 místech

Nutné investice by se podle letiště nevyplatily. Vybudování trvalých kuřáren musí totiž splňovat přísná pravidla. Kouřit tak lze už jen před vstupem, momentálně na 14 místech. Letiště plánuje jejich rozšíření a přesun dál od hlavních vchodů.

„Mně osobně to nevadí, když jako zaměstnanci můžeme kdykoliv vyjít ven,“ uvádí pracovnice letiště Jana Moravčíková. Naopak některým kuřákům se omezení nelíbí. „Ačkoliv necestuju často, tak jsem kuřák a ráda bych si zakouřila vevnitř,“ říká turistka Markéta.

Kouření je na letišti povoleno jen na vybraných místech
Zdroj: ČT24

Vedení letiště se inspirovalo ve světě, nekuřácká jsou už letiště například v Británii, Španělsku, šest stovek ve Spojených státech i některá letiště v Rusku. Naopak brněnské letiště rušit kuřárny zatím neplánuje.

„Domníváme se, že počty nekuřáckých letišť se budou postupně zvyšovat, a chceme tak jít vstříc tomuto modernímu zdravému trendu. Zároveň jsme přesvědčeni, že toto rozhodnutí přinese zvýšení kvality a komfortu během pobytu na letišti pro většinu cestujících i zaměstnanců,“ vysvětlil šéf Letiště Praha Václav Řehoř.

Někde vyhradili pro kouření prostor, v zoo ho zakázali úplně

Úplný zákaz kouření platí od 31. května 2017 v restauracích, barech, kulturních, zábavních a sportovních areálech, dětských hřištích, zoologických zahradách, nemocnicích a na letištích.

Některé instituce však mohou vyhradit pro kuřáky místo venku. Takové řešení zvolila například pražská Všeobecná fakultní nemocnice. „Zaměstnanci se snaží dodržovat zákaz kouření a navštěvují kuřácké koutky. Zato pacienti nám dělají trochu potíže, protože kouří, kde chtějí,“ říká mluvčí Michal Schneider. Naopak pražská zoo zakázala kouření v celém areálu bez výjimky.