Foldyna: ČSSD by se při vstupu do vlády měla dohodnout s komunisty, aby ji nepřehlasovaly ANO s SPD

Jaroslav Foldyna hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

ČSSD by se podle svého místopředsedy Jaroslava Foldyny měla dohodnout s komunisty na pojistce, která by zabránila hrozbě, že by ji v případné koaliční vládě ANO obcházelo za podpory hlasů SPD. Foldyna to uvedl v Interview ČT24. Návrh na odvolání představitelů SPD z vedení sněmovny se mu nelíbí, protože by nerespektoval výsledek voleb.

Pokud se ČSSD nakonec rozhodne vstoupit do koaliční vlády s ANO podporované hlasy KSČM, měla by se zabezpečit na dvou frontách proti tomu, aby ji ANO ignorovalo a prohlasovávalo své vlastní návrhy s pomocí SPD.

Za prvé by sociální demokraté měli vyjednat nějakou pojistku přímo s ANO, o což se právě snaží. Foldyna navrhuje i druhou pojistku: „Vyjednal bych určité principy společných postojů i s klubem KSČM.“

ČSSD se s komunisty podle Foldyny na lecčem shodne. „V postoji k válce v Sýrii s komunisty souzním,“ uvedl místopředseda strany příklad. Ještě v souvislosti s boji na Ukrajině dodal: „Mám zásadní problém, jak bezmyšlenkovitě se k těmto problémům stavíme.“

Naopak s SPD se sociální demokraté podle Foldyny rozcházejí především v názoru na setrvání Česka v Evropské unii. „Jsem kritik současné politiky EU, ale nechtěl bych ji opustit, tam je zásadní rozdíl, tam jsme úplně jinde.“ Vadí mu také některá vyjádření zastupitelů SPD týkající se koncentračního tábora pro Romy v Letech, která považuje za neadekvátní.

Na krajské úrovni však Foldyna s SPD problém nemá. V jeho domovském Ústeckém kraji s ní a s komunisty sociální demokraté dokonce vládnou. „Na zřizování středních škol nebo podpoře výuky některých oborů se úplně v klidu a krásně shodneme jak s KSČM tak s SPD, ale také s ANO,“ komentoval situaci Foldyna.

Odvolávání členů SPD je překrucováním výsledků voleb

V ČSSD se objevil návrh, že by strana měla požadovat odvolání členů SPD z vedení sněmovny. Návrh předpokládá, že tím by si ANO stranu Tomia Okamury znepřátelilo a nemohlo se na ni už spoléhat při hlasování o návrzích, s nimiž by ČSSD měla problém. Foldynovi se ale tento návrh nelíbí; argumentuje tím, že se dolní komora sestavila podle poměrného zastoupení odpovídajícího výsledkům voleb.

Podle Foldyny je celý návrh výsledkem snahy blíže nespecifikovaných „demokratů“ o zvrácení výsledků voleb. „Demokraté by chtěli volby, ale když ty volby nevyjdou podle toho, jak oni si přejí, tak řeknou studentům, že je potřeba to přetočit a převrátit. To mi připadá trochu komické.“

Trestní stíhání Babiše je při rozhodování o vstupu do vlády důležité

Rozhodnutí, zda by ČSSD měla vstoupit do vlády, záleží podle Foldyny především na podmínkách její účasti. Působení strany v opozici si dovede představit a bylo by to podle něj zajímavé, protože by ČSSD byla zřejmě jedinou opozicí držící levicové pozice. Současně ale řekl: „Každá strana kandiduje s tím, že chce prosazovat svůj program“ a dodal, že pokud by ČSSD získala pět ministrů, mohla by ho prosazovat lépe než z opozičních lavic.

Důležitou roli při rozhodování sociálních demokratů ve vnitrostranickém referendu o vstupu do vlády bude hrát i trestní stíhání šéfa ANO Andreje Babiše. „Jakékoli stíhání je vždy do jisté míry problém,“ řekl k tomu severočeský sociální demokrat, ale současně podotkl, že trestní stíhání se v Česku stala neblahým folklórem a mnohá se ukazují jako neopodstatněná. 

Zásadní je podle Foldyny rozptýlit pochybnosti o férovém vyšetření kauzy Čapí hnízdo, v níž je Babiš trestně stíhán. „My politici bychom měli dát možnost orgánům činným v trestním řízení konat a občané by neměli pochybovat o tom, že se koná standardně,“ shrnul svůj postoj Foldyna

Za volební výprask si ČSSD může sama

Vlivu spolupráce s ANO na volební preference ČSSD se Foldyna nebojí. Někteří politici upozorňují, že to bylo právě čtyřleté vládní angažmá s ANO, které sociální demokraty přivedlo k hubenému výsledku ve volbách roku 2017. „My bychom vinu měli nejdřív vždy hledat sami u sebe a až potom druhých,“ namítá Foldyna.

Podle něj strana zapomněla na své voliče a místo toho se soustředila na kritiku Babiše a prezidenta Miloše Zemana. ANO navíc dokázalo využít chyby sociálních demokratů, Foldyna zmínil jednu: „Bohuslav Sobotka podával a nepodával demisi, projednal a neprojednal to se sociální demokracií. Vypadali jsme trochu komicky a nakonec tragikomicky, když jsme sečetli výsledek.“

Voličům podle Foldyny vadilo na minulém vedení ČSSD i to, že strana byla příliš semknutá a nedopřávala sluchu názorům kritickým k vedení. „Košatost politiky sociální demokracie je historicky s naší stranou spjatá. Z toho nemám strach,“ řekl Foldyna.