Padlo první obvinění v kauze rasistických urážek žáků v teplické škole

Policie obvinila jednoho ze tří podezřelých v kauze nenávistných komentářů na sociálních sítích u fotky žáků první třídy z teplické základní školy. Výhrůžky se objevily loni na podzim pod fotografií prvňáků, kterou otiskl místní Deník. Do třídy chodí převážně romské, vietnamské a arabské děti.

Frýdecká policie obvinila jednoho ze tří podezřelých v případu nenávistných komentářů na sociálních sítích pod fotkou prvňáčků Základní školy Plynárenská v Teplicích. České televizi to řekla policejní mluvčí moravskoslezského krajského ředitelství Karolína Bělunková.

Obviněnému muži hrozí až tři roky vězení. U podezřelého z Tachova zároveň státní zástupce znovu vrátil případ k prověřování tamní policii. Posledního podezřelého vyšetřovaného policií v Teplicích se dosud nepodařilo vyslechnout.

„V této věci již bylo muži sděleno obvinění z trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Za toto jednání může být muž potrestán odnětím svobody v délce trvání od 6 měsíců až 3 roky,“ uvedla policejní mluvčí Karolína Bělunková.

Případ dalšího podezřelého z Tachova, který policie původně vyhodnotila jako přestupek, se zároveň znovu vrací z přestupkého odboru tachovského městského úřadu zpět na policii. Nařídil to podle mluvčí policie plzeňského kraje Dagmar Jiroušové dozorující státní zástupce. Případ by tedy policie mohla znovu vyhodnotit jako trestný čin.

Fotku teplické první třídy, kterou navštěvují arabské, vietnamské a romské děti, zveřejnil Deník v rámci svého seriálu. A to jak v tištěné verzi, tak i na svých webových stránkách. Snímek později začali lidé sdílet na sociálních sítích. Diskutující připojovali rasistické a jiné nenávistné komentáře. Žáky například posílali v narážce na ulici, kde škola sídlí, do plynu. Výhrůžky padaly také na adresu rodičů dětí a vedení školy.

Teplická škola, která čelila nenávistným útokům, dostala dar skoro čtvrt milionu (zdroj: ČT24)

V případu, kterým se následně začala zabývat teplická kriminálka, se objevili tři podezřelí. Jednoho z nich i nadále prověřují tepličtí vyšetřovatelé. Dosud se ho ale nepodařilo vyslechnout. Další dva podezřelí byli podle místní příslušnosti předáni krajskému ředitelství Moravskoslezského a Plzeňského kraje. 

Událost vyvolala také nezvyklou vlnu podpory. Ve prospěch základní školy se vybraly statisíce korun. Nenávistné komentáře už dřív odsoudil tehdejší ministr školství Stanislav Štech (ČSSD) nebo ombudsmanka Anna Šabatová. 

Podle poslankyně za SPD z Krupky Terezy Hyťhové jsou sice komentáře extremistické, ale jejich autorů se už dříve přesto zastala. „Je zde hodně vyloučených lokalit. Navíc cizinci nebo různé menšiny neposílají své děti do škol, nechodí do práce a berou jen dávky. Proto jsou na ně místní občané naštvaní,“ uvedla pro týdeník Směr.