Čím vyšší věk, tím více „fake news“. Některé organizace pořádají pro seniory osvětové kurzy

Události: Organizace pořádají pro seniory kurzy o "fake news" (zdroj: ČT24)

Nejčastěji se s falešnými zprávami, takzvanými „fake news“, setkávají senioři. A nejčastěji formou e-mailů. Mnozí jim uvěří a zprávy šíří dál, proto některé organizace v rámci speciálních školení seniory učí, jak zkreslené zprávy rozpoznat.

Z posledního průzkumu společnosti Seznam.cz a Univerzity Palackého v Olomouci, do kterého se zapojilo přes 1000 seniorů, vyplynulo, že většina z nich používá e-mail. S narůstajícím věkem se pak zvyšuje počet uživatelů, kteří rozšiřují falešné zprávy.

Lidé mezi pětapadesáti a čtyřiašedesáti lety jich rozešlou 35 procent. Lidé starší pětašedesáti let jich podle průzkumu pošlou 47 procent.

Obezřetnost a kritičnost

Jeden z kurzů určených seniorům vede politoložka Barbora Čapinská, která jim mimo jiné vysvětluje, jak vypadá řetězová zpráva. „Senioři jsou poměrně početná voličská skupina a je velice důležité je naučit obezřetnosti a kritičnosti k tomu, co se jim předkládá,“ tvrdí.

Podobné školení plánují v organizaci Život 90, kde začne kurz pro všechny zájemce v květnu. „Senioři se v nich dozvědí, jak pracovat se svojí e-mailovou schránkou, jak rozpoznat běžný e-mail od spamového a podobně,“ přibližuje mluvčí organizace Veronika Gorylová.

Falešné zprávy se mnohdy dotýkají politické situace, výjimkou nebyly ani nedávné prezidentské volby, kdy se elektronicky šířila zpráva, že do druhého kola postupuje český prezident Miloš Zeman a americký miliardář maďarského původu George Soros. „Nesmrtelným evergreenem je Angela Merkelová. Migrace je pořád velké téma,“ říká k dalšímu tématu ředitel společnosti Elpida, která se věnuje seniorům, Jiří Hrabě.

Panika ve Chvaleticích

Ne vždy míří ale falešné zprávy do vysoké politiky nebo za hranice. V polovině března vyvolávaly paniku ve Chvaleticích zprávy šířené na sociálních sítích, podle kterých byly ve městě přepadávány ženy. Lidé sdíleli zprávy, že ve městě jsou tři muži tmavé pleti, kteří přepadávají zvláště blondýny.

„Vyhnali je z Peček a zde ve Chvaleticích jsou v pronájmu. České dráhy kvůli nim nasadily i security do vlaků, přepadli a málem znásilnili mladou drobnou průvodčí. Je jich v Pečkách ještě osm, kteří se vrátili z kriminálu, a chtějí také do Chvaletic, takže se máme na co těšit,“ citovala tehdy z šířené zprávy mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

Policie proto musela v tiskovém prohlášení informace dementovat a konstatovat, že od února se ve městě odehrály jen běžné dopravní přestupky a několik případů drobné majetkové kriminality. Vyzvala také místní, aby nešířili neověřené informace.

  • Fenomén takzvaných „fake news“ – tedy záměrně šířených nepravdivých informací – se právě v důsledku účinků sociálních sítí výrazně rozšířil. Facebook kvůli podobným sdělením vydal vlastní manuál, jak si uživatelé mohou obsah sdílených materiálů prověřit.