Dětská obrna je před vymýcením. Vakcínu objevitel nepatentoval, přišel tak o sedm miliard dolarů

Prymula: K vymýcení dětské obrny budeme muset ještě dlouho očkovat (zdroj: ČT24)

Dětská obrna dlouho patřila mezi nejobávanější nemoci, nyní směřuje původce infekce Poliovirus k úplnému vymýcení ze světa. Právě před 65 lety (26. března 1953) oznámil americký virolog Jonas Salk objev vakcíny proti dětské obrně. Nenechal si ji patentovat a poskytl ji k volnému šíření. Podle odhadů se tak připravil až o sedm miliard dolarů, zároveň ale zachránil miliony životů. Na světě je v současnosti evidováno několik případů dětské obrny.

„Do dnešního dne bylo zachyceno už pět případů formy divoké a tři případy paralytického polia, které je vlastně těmi kmeny po očkování. Jakmile se přestane očkovat, paralytické formy očkovacího kmene tady určitě nebudou, ale počet těch pěti případů divoké formy je vyšší než v uplynulém roce. Stále se tedy nepodařilo zejména v zemích, jako je Afghánistán, Pákistán, polio zcela eradikovat,“ přiblížil vakcinolog a náměstek ministra zdravotnictví v demisi Roman Prymula.

Podle něj je úspěch, že se do zmíněných částí světa přivedla výroba vakcíny. V těchto zemích docházelo třeba k aplikaci až 11 dávek jednomu člověku, a přesto se minuly účinkem. Než totiž došlo k aplikaci, byl narušen chladový režim. Vakcína se musí udržovat při teplotě 2-8 stupňů Celsia.

„Nakonec se to skutečně podařilo, jsou tam výrobny a jsme na dobré cestě, jak k eradikaci dospět,“ soudí Prymula a dodává, že to ale ještě chvíli potrvá.

Očkovat je nutné i po posledním případu dětské obrny

Roman Prymula
Zdroj: ČT24

Vakcinolog zdůraznil, že až zmizí poslední případ infekce, není stále vyhráno. „Nachází se totiž v řadě různých vzorků zevního prostředí, třeba v podzemních vodách. Našla se v Izraeli, našla se po konfliktu v Sýrii, to znamená, že cesta k vítězství bude ještě hodně dlouhá a bude vyžadovat několik let očkování ještě poté, co tu bude poslední případ,“ tvrdí Prymula.

Podotkl, že virus přežívá bez kontaktu s člověkem v řádu týdnů při pokojové teplotě, v řádu měsíců při teplotě 0-4 stupně Celsia. „Nezávažné případy, kde to nepoznáme, mohou virus dál šířit do okolí, a proto doba, po kterou ještě budeme očkovat, se pohybuje v řádu let,“ odhaduje Prymula. Sám je přesvědčen, že půjde o dobu okolo deseti let.

Nemoc se šíří při špatné hygieně

Virové infekční onemocnění, které způsobuje Poliovirus čeledi Picornaviridae, má za následek při mírné formě zvýšenou teplotu, nevolnost, bolest hlavy a břicha, občas ztuhlost zad a nohou. Tyto případy lze vyléčit bez trvalých následků. Ve chvíli, kdy nemoc zasáhne centrální nervovou soustavu, zanechává doživotní následky.

Život Jonase Salka v kostce
Zdroj: ČT24

K přenosu viru dětské obrny dochází při nedostatečné hygieně, kontaminovanou vodou a potravinami. Méně častý, ale známý je i způsob přenosu kapénkovou infekcí, a to i od lidí, u kterých se tato nemoc navenek nijak neprojevila a jsou jejími bacilonosiči.

Přes sliznici nosu se vir šíří ústy, krkem a střevy pacienta. V trávicím traktu se virus množí a dál se vylučuje stolicí. Nemoc se projeví do jednoho až dvou týdnů od nakažení.

Nemocí netrpí pouze děti, ale i dospělí. Dětských pacientů je ale výrazná většina, proto se většinou mluví o dětské obrně. Onemocnění je možné vymýtit proto, že jediným přenašečem dětské obrny je člověk.

Vydáno pod