Vzácnou známku, která se ztratila před čtvrtstoletím v Tokiu, zabavila policie v Semilech

Policie řeší ukradenou poštovní známku v milionové hodnotě (zdroj: ČT24)

Policie v Semilech zabavila unikátní známku Pošta československá 1919 v hodnotě až tři a půl milionu korun. V roce 1991 ji neznámý zloděj ukradl na výstavě v Tokiu filatelistovi z Nizozemska. Vloni známku nabídl k prodeji sběratel Ludvík Pytlíček. Ten ale tvrdí, že ji koupil. Teď ji dobrovolně vydal policii.

O krádeži čtyřkorunové známky na žilkovaném papíře Pošta československá 1919 psaly noviny před čtvrtstoletím po celém světě. Jedna ze dvou známek se tehdy záhadně ztratila v Tokiu ze sbírky Nizozemce Johana Kleina. Na světě jich je asi dvanáct.

Filatelista Pytlíček řekl, že známku koupil, respektive vyměnil ještě před výstavou v Tokiu, kde sám osobně byl. Jenže tam jako majitele vedli Johana Kleina. A ten nahlásil její krádež.

„Je v úschově u policie, vydal jsem ji, protože můj právník mi řekl, že nepřipadá v úvahu, aby mi ji nevrátili,“ řekl filatelista ze Semil Ludvík Pytlíček.

Podle právníků je krádež z Tokia promlčená. Policisté ale přesto vyšetřují. Známku chce vrátit pojišťovna.

„Ještě probíhají některé identifikační procesy k této známce. Více informací poskytnout nemůžeme,“ uvedla pouze policejní mluvčí Ivana Baláková.

Policisté v Semilech začali krádež v Tokiu vyšetřovat, poté co se na státní zastupitelství obrátil syn Johana Kleina Bram z Rotterdamu a když se o osud známky začala zajímat britská pojišťovna. Ta ji před lety uhradila. Bram Klein teď o krádeži píše knihu.

„Pro mého otce to byla hrozná věc, co se mu stalo, od té doby po té známce pátral. A když zemřel, v roce 2014, řekl mi, abych v pátrání pokračoval,“ řekl už vloni v říjnu Bram Klein, syn sběratele z nizozemského Rotterdamu.

„Mně se zdá, jestli to není o pojistném podvodu pana Kleina,“ reagoval Pytlíček.

Ztracená známka měla jít do dražby vloni 1. října v aukci Burda v Praze, kde se dražily všechny položky semilského filatelisty. Když ale znalec při tvorbě katalogu zjistil, o jakou známku jde, z aukce ji stáhli.

Ukradené známky se objevily po 26 letech (zdroj: ČT24)