Změny v proplácení zdravotních pomůcek se blíží. Pacientům hrozí vysoké výdaje

Události: Změna úhrad zdravotních pomůcek se blíží, řešení se komplikuje (zdroj: ČT24)

Statisícům lidí hrozí zdražení zdravotnických pomůcek, jako jsou naslouchadla, obvazy, ortézy nebo invalidní vozíky. Pojišťovny je nemají hradit úplně, ale jen ze tří čtvrtin. Stávající pravidla před časem zrušil Ústavní soud a zdražení pomůcek teď může zabránit nový zákon, který by musel projít legislativním procesem do konce roku. Ministerstvo zdravotnictví návrh dokončilo, podle České lékařské komory ale nevyhovuje.

Například pacienti s kolostomií, tedy vývodem střev, potřebují nejméně dva sáčky na zachycení stolice na každý den. Jeden vychází na 170 korun a v současnosti je lidem plně hradí pojišťovny. Brzy se ale pravidla změní a pacient by si automaticky čtvrtinu měl zaplatit.

„To by bylo dost dramatické. Já si myslím, že by doplatky byly dva až čtyři tisíce za měsíc,“ odhaduje předsedkyně dobrovolného sdružení stomiků Marie Ředinová. Podle ní není vůbec jasné, jaká bude úhrada. Doufá ale, že alespoň 30 sáčků měsíčně budou mít v budoucnu pacienti zdarma.

Změna přichází na poslední chvíli. Pokud se vůbec stihne přijmout

Návrh, jak by úhrada 500 zdravotnických pomůcek měla vypadat, má ministerstvo zdravotnictví hotový až devět měsíců po rozhodnutí Ústavního soudu. A prosadit ho musí do konce roku. Pokud by to resort nestihl, znamenalo by to vyšší náklady jak pro pacienty, tak pro samotné pojišťovny, a to odhadem o 2 miliardy korun. Nyní pojišťovny ročně proplatí zdravotní pomůcky takzvaně na poukaz za 7 miliard.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (nestr. za ANO) je přesvědčen, že návrh zákona projde hladce. „Věřím, že kolegové jak v Poslanecké sněmovně, tak v Senátu chápou prioritu,“ řekl.

Zákon ještě ani neviděli poslanci a už má kritiky

Za stávajících podmínek závisí úhrada pomůcek do jisté míry na rozhodnutí jednotlivých zdravotních pojišťoven. Zákon by měl nově stanovit výši úhrady jednotlivých pomůcek. Stejně tak by vymezoval, kdo na úhradu má nárok i kdo ji má předepisovat.

A právě takové vymezení podmínek už nyní naráží na kritiku. „Není zřejmé, podle čeho se určilo, že zrovna ortézy budou stát 3000 korun a budou je předepisovat konkrétní lékaři a jiní ne,“ podotýká specialista na zdravotnické právo PwC Legal Ondřej Dostál.

Podle České lékařské komory se navíc navrhovaná úprava od té stávající příliš neliší. A jako problém se také může ukázat to, že návrh ministerstva na rozdíl od pomůcek, které pacient dostane v ambulanci, neřeší nemocniční pomůcky, které pacient dostane na lůžku.