Drahoš bude v Praze 4 kandidovat do Senátu. Čeká ho znovu souboj s Evou Sykovou

Neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš bude na podzim v Praze 4 kandidovat do Senátu. Ve čtvrté městské části je nyní senátorkou jeho bývalá kolegyně z Akademie věd Eva Syková (za ČSSD). Informaci přinesl server Euro.cz.

O post v horní komoře se bude Drahoš ucházet jako nezávislý kandidát. Podle týdeníku Euro už ale získal podporu i některých politických stran. Pomoc mu nabídli například Starostové a TOP 09. V posledních týdnech jedná i s občanskými demokraty a lidovci.

„Příští týden oznámíme na tiskové konferenci podrobnosti,“ řekl týdeníku Euro. Na kampani se bude stejně jako u prezidentských voleb podílet Jakub Kleindienst nebo politolog z Fakulty sociálních věd UK Martin Mejstřík.

Dosavadní senátorka na Praze 4 Eva Syková bude svůj post obhajovat. Už dříve uvedla, že ji práce v Senátu naplňuje. „Nevím, jestli je silným kandidátem. Já mám na Praze 4 velkou podporu, takže si myslím, že jsem také silný kandidát,“ reagovala na Drahoše.

Souboj akademiků

V Praze 4 se tak rýsuje velmi zajímavý souboj. Syková a Drahoš se totiž velmi dobře znají už z Akademie věd, kde ale měli mezi sebou spory. Syková řídila v letech 2001 až 2016 Ústav experimentální medicíny. V roce 2008 ji Drahoš porazil při volbě předsedy akademie a na konci května 2016 ji dokonce odvolal z čela ústavu.

Důvodem bylo možné poškození dobrého jména akademie v souvislosti s přijímáním peněz od pacientů za účast v klinické studii týkající se léčby kmenovými buňkami. Na případ tehdy upozornili i Reportéři ČT. Syková následně sama rezignovala. Jakékoliv pochybení ale  odmítá.

Etická komise Univerzity Karlovy tehdy došla k závěru, že vědecký a lékařský tým kolem Sykové porušil etiku. Státní ústav pro kontrolu léčiv ale žádné porušení zákona nezjistil.

O křeslo v Senátu zkusí zabojovat i další prezidenští kandidáti. Bývalý diplomat Pavel Fischer na konci února oznámil, že bude o post usilovat v Praze 12. Zatím také jako nezávislý. Stejně jako Drahoš ale jedná i o podpoře stran. 

Do horní komory chtějí kandidovat také Marek Hilšer a Jiří Hynek. Zatím ale neuvedli, ve kterých obvodech.