Trojice mladíků míří před soud za loňské napadení exekutorů v Plzni

Státní zástupkyně podala obžalobu na trojici mladíků, která loni v Plzni napadla dva vykonavatele soudního exekutora teleskopickým obuškem i plynovou pistolí. Obžaloba je viní z výtržnictví, poškozování cizí věci a násilí proti úřední osobě, za což jim hrozí až 6 let vězení. Informaci o podání obžaloby ČT potvrdila státní zástupkyně Antonie Zelená.

Případ se odehrál loni začátkem září v plzeňské městské části Doubravka. Obvinění muži ve věku 22, 23 a 27 let zaútočili na dva vykonavatele soudního exekutora, kteří šli zabavit majetek. Napadli je teleskopickým obuškem, rozpěrnou tyčí a plynovou pistolí.

Při incidentu byli zaměstnanci exekutorského úřadu zraněni a následně převezeni do nemocnice, zranění nebyla vážná. Útočníci poškodili i vozidlo, ve kterém exekutoři přijeli na místo výkonu exekuce.

Případ následně odsoudila prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková i ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Ten tehdy zdůraznil, že výkon činnosti soudních exekutorů je důležitým prvkem vymáhání práva v každém právním státě, a útok na ně je proto i útokem na stát samotný.

„Jakkoliv vyhrocené situace lidí, po kterých jsou soudem uložené povinnosti vymáhány, zkrátka nesmí ústit v násilí,“ uvedl Pelikán v reakci na incident v Plzni.