Polovina lidí chce k volbám co nejdřív, personální změny veřejnost brzdí

Praha - Téměř dvě třetiny obyvatel Česka si myslí, že by Rusnokova vláda v demisi už neměla měnit velvyslance nebo důležité posty ve vedení firem se státním podílem. Více než polovina (56 procent) také věří v rozpuštění sněmovny potřebnými 120 hlasy. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu pro Otázky Václava Moravce, který vypracovala agentura Median společně se STEM/MARK. I kvůli náznakům prezidenta se v současnosti nejvíce diskutuje o termínu předčasných voleb. Téměř polovina dotázaných chce jít urnám co nejdříve - nejlépe už do poloviny října. Pro oddálení termínu je pětina Čechů, jde spíše o voliče ODS.

Už na konci července vláda schválila jmenování bývalé první dámy Livie Klausové a europoslance za KSČM Vladimíra Remka velvyslanci. Schvalování přitom proběhlo v utajeném režimu, za což schytala kritiku od pravicových i levicových politiků. Těm vadilo zejména to, že vláda schvalovala nové velvyslance ve zváštním režimu v době, kdy za sebou neměla ani hlasování o důvěře.  

Podle Lidových novin hlasovalo 31. července pro zmíněné velvyslance všech 13 přítomných členů vlády. Více veřejný zápis neobsahuje právě kvůli režimu utajení. „Tohle udělat tajně, bez vědomí veřejnosti, to je věc, která se stát neměla,“ dodal. Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová zase čekala, že překlenovací vláda si takto tajnůstářsky počínat nebude. „Zejména od té přechodné vlády bych doufala, že se bude snažit činit velmi transparentní kroky,“ podotkla.

Průzkum vedený agenturami Median a STEM/MARK proběhl ve dnech 13. a 14. srpna na vzorku 1400 dotazovaných. Statistická odchylka se může pohybovat od 1 do 3 bodů v závislosti na počtu procent.

Diplomacie ale není zdaleka jediná oblast, kde vláda schytává kritiku za personální počínání. Nesouhlasné reakce víří čistky jak na ministerstvech, tak i ve státních či polostátních firmách. Naposledy zřejmě sáhl k významnému odvolání šéf ministr financí Jan Fischer, který měl odvolat vedoucího úředníka Radka Šnábla. Ten měl na starosti řešení miliardových arbitráží proti České republice. Odvážným krokem bylo i sesazení šéfa Českých drah Petra Žaludy, které měl na starosti ministr Zdeněk Žák. Šéf kultury Jiří Balvín zase odvolal (a po následné kritice znovu vrátil do funkce) ředitele Národního divadla Jana Buriana. Mimo jiné tak odvrátil vlnu výpovědí a ohrožení programu první scény.

Zástupci různých stran přitom vládě vždy připomínali fakt, že žádná předchozí vláda si bez důvěry takto nepočínala. Podle nejnovějšího výzkumu se za kritický názor politiků staví i většina veřejnosti – zhruba 64 procent si myslí, že žádné významné personálie by noví ministři už řešit neměli.

  • Miroslav Kalousek a Miroslava Němcová autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4936/493575.jpg
  • Jiří Rusnok autor: Jan Langer, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4928/492766.jpg
  • Hlasování o odložení mimořádné schůze na 20. srpna zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4952/495114.jpg
  • Lavice poslanců ČSSD autor: Jan Langer, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4928/492762.jpg

Češi věří, že strany dodrží slib o rozpuštění

Mezitím ale sněmovna řeší, kolik času bude vlastně Rusnokova vláda k jakýmkoliv krokům mít. Vše závisí na tom, zda se v úterý najde 120 poslanců, kteří budou souhlasit s rozpuštěním sněmovny. Že k tomu nakonec dojde, věří dle průzkumu více než polovina lidí (56 procent). A jejich přání je zatím pravděpodobnější varianta: za rozpuštění sněmovny se staví ČSSD, TOP 09, komunisté i Věci veřejné. Nejednoznačný je zatím postoj ODS. Část občanských demokratů by totiž hlasování o konci svého mandátu odložili na začátek září – kvůli dokončení schvalovací procesu u některých zákonů v Senátu.

Situaci v dolní komoře odráží postoj veřejnosti. Právě příznivci ODS tíhnou spíše k pozdějšímu konání předčasných voleb. Najde se jich dost mezi 20 procenty dotázaných, kteří by stranám dali více času a chtěli by volby do konce roku. Většina si ale hlasování o nové podobě sněmovny přeje co nejdříve – téměř polovina obyvatel chce volby do poloviny října, čtvrtina se přiklání k limitu poloviny listopadu právě kvůli neschváleným názorům. Podle hodnocení agentur si brzký termín voleb přejí hlavně levicoví voliči.

Pohled na kandidaturu úřednických ministrů je zhruba 50/50

Poměrně vyrovnaný je pohled na další kandidatury členů současné Rusnokovy vlády v nadcházejících volbách. Zájem ucházet se o poslanecké křeslo v barvách SPOZ projevil třeba ministr vnitra Martin Pecina a částečně také šéf resortu zemědělství Miroslav Toman. (Přání dostat se na kandidátku vyjádřil ale třeba také hradní kancléř Vratislav Mynář, bývalý předseda Zemanovců.) Pro 44 procent Čechů není volební angažmá úřednických ministrů žádným problémem, o něco více (48 procent) naopak jejich ambice neschvaluje. Nejvíce to znepokojuje voliče pravicových stran – pro ně tito členové Rusnokovy vlády porušují slib nestrannosti a jsou prý důkazem vlivu Miloše Zemana.

K novým stranám je veřejnost spíše skeptická

Aktuální data pro OVM také zjišťovala postoj českých voličů k novým stranám, které do nadcházejících voleb chtějí promluvit. Mezi ně patří například hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše nebo projekt Úsvit přímé demokracie, za kterým stojí současný senátor Tomio Okamura.

Většina lidí vnímá jejich kandidaturu obezřetně. Třetina dotázaných nevěří, že se dostanou do sněmovny. Dalších 43 procent má za to, že se budou chovat jako současné parlamentní strany. Z volebního hlediska nezanedbatelná část populace (14 %) si však od těchto stran slibuje reálnou změnu k lepšímu. Jedná se častěji o mladší lidi, voliče VV a malých stran z roku 2010, kteří i letos zvažují příklon ke stranám typu Ano 2011 či Úsvit přímé demokracie.

Návrat Klause? Společnost je proti

Zakladatel a bývalý dlouholetý předseda ODS Václav Klaus by se podle tří čtvrtin obyvatel neměl do politiky vracet. Pokud by někdo jeho návrat uvítal, pak především ženy a příznivci ODS. Část představitelů ODS včetně nynějšího šéfa strany Martina Kuby v minulých dnech uvedla, že by před volbami chtěli spolupracovat právě s Klausem. Někteří z nich řekli, že Klaus by se měl do ODS přímo vrátit. Místopředsedkyně Miroslava Němcová ale sdělila, že považuje Klausův návrat za nesmysl, spolupráci by ale uvítala.

V úterní rozpuštění sněmovny věří jen mírná většina lidí (zdroj: ČT24)