Povinný poslední rok školky možná skončí, podle kritiků je zbytečný

Události: Povinný poslední rok školky možná skončí (zdroj: ČT24)

Sněmovna se bude zabývat návrhem na zrušení povinného předškolního vzdělávání. Platí přitom teprve od loňského září – všechny děti ho musejí absolvovat buď v mateřské škole, nebo individuálně. Podle pravicových politiků ale do školek stejně chodilo přes 90 procent dětí, státní rozpočet nařízení stojí miliardu ročně a narostla prý i byrokracie.

„Je to podle nás úplně zbytečné, my jsme tak argumentovali, už když se to zavádělo a teď jenom vracíme věci do normálního řádu a ulehčíme tím spoustě rodičů život,“ míní předseda ODS Petr Fiala.

Povinnou školku by zrušili i Piráti nebo Starostové a nezávislí. I podle SPD ji nutně potřebují jen některé děti. „Kde je předpoklad, že třeba ty děti neumí dobře česky nebo nemají hygienické návyky,“ uvádí předseda SPD Tomio Okamura.

„Záměr, který je teď v zákoně, je dobrý, ale otázkou je, jak bude fungovat v praxi. Ale myslím si, že po roce je ještě příliš brzy na vyhodnocení, jestli je to ku prospěchu, nebo ne,“ říká ministr školství Robert Plaga (ANO).

Levice by nic neměnila a chce povinnost zachovat pro všechny. „Je potřeba děti naučit pracovat v kolektivu ještě předtím, než nastoupí do základní školní docházky,“ domnívá se předseda KSČM Vojtěch Filip.

Pro dvouleté chybí kapacity i personál

Kromě povinného posledního ročníku mateřské školy chce poslanecká novela zrušit i povinnost přijímat k předškolnímu vzdělávání děti už od dvou let. Ta má platit od roku 2020. Pro batolata ale leckde chybí kapacity, vybavení i personál.

„Dvouleté dítě je ještě jedinec sám o sobě, není schopný spolupráce. Jinak naslouchá pokynům, potřebuje daleko větší individuální péči,“ vysvětluje ředitelka mateřské školy v Psárech u Prahy Martina Šmerglová.

Často jejich potřebám nevyhovují ani školky. „Někde lze udělat pouze drobné stavební úpravy, nicméně na mnoha místech by se musely stavět zcela nové školky na zelených loukách a tyto projekty v současné době nejsou ani připraveny,“ upozorňuje starosta Psár Milan Vácha (STAN).

Ministerstvo školství chce o návrhu jednat. Zrušit povinnost přijímat dvouleté děti by chtěl i senátní výbor pro vzdělávání. „Jsem si naprosto jist, že je potřeba zákon zrušit a nechat děti v rodině,“ míní senátor Jiří Růžička (TOP 09).

Novela zákona by přitom docházku dětí od dvou let výslovně nezakázala. Záleželo by na samotných školkách, jestli je budou přijímat, nebo ne.