Maročan měl být hlavním útočníkem v Bataclanu. V roce 2015 pobýval v Praze, i díky BIS ho zatkli

Události: Terorista, který plánoval vést střelbu v Bataclanu, pobýval v Praze (zdroj: ČT24)

Pařížské útoky v listopadu 2015 přinesly smrt desítek lidí a znamenaly milník v boji proti terorismu. Jednoho z hlavních atentátníků ovšem zatkli policisté několik měsíců předtím, než došlo k útoku v hudebním klubu Bataclan. A to díky informacích české civilní rozvědky. Maročan s francouzským pasem totiž před útokem pobýval v Praze a dostal se do hledáčku tajných služeb.

„Byli jsme mu doslova v patách, a proto můžeme potvrdit, že v České republice nechystal žádný teroristický útok,“ přiblížil mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Podle francouzského deníku Le Monde byl Maročan s francouzským pasem Reda Hame členem nebezpečné skupiny, která v roce 2015 provedla sérii teroristických útoků v Paříži, při nichž zemřelo 130 lidí a více než 350 jich útočníci zranili.

Reda Hame se před třemi lety ubytoval v pražském hotelu Duo. Tou dobou už teroristé plánovali útok na rockový klub Bataclan a fotbalový stadion Stade de France. Francouzský list o něm v lednu 2016 napsal, že cestoval na lince Istanbul–Praha, aby se dostal do Paříže. Po svém zatčení v srpnu 2015 přiznal, že právě on měl vést útok proti „rockovému koncertu“ v klubu.

Po celou dobu jeho pobytu v Praze z něj Bezpečnostní informační služba nespustila zrak. Ani v hotelu ani jinde v Praze se nesetkal s nikým dalším. Reda měl francouzský pas a zaplatil si v Praze více hotelů najednou, aby co nejvíc utajil svůj pobyt v metropoli.

Speciální oddělení „Synapse“ urychluje předávání tajných informací

BIS ale předala své poznatky francouzským kolegům, ti Maročana v srpnu 2015 zatkli. „I na základě našich informací se podařilo ve Francii teroristu včas zatknout. Tato zpravodajská operace byla jednou z mnoha, které ilustrují špičkovou spolupráci, která probíhá mezi evropskými kontrarozvědkami,“ popisuje mluvčí Ladislav Šticha.

Evropské kontrarozvědky se od roku 2001 sdružují v takzvané Protiteroristické skupině. Navíc po útocích v Paříži a Bruselu vzniklo speciální oddělení s názvem Synapse, jeho hlavním úkolem je výměna klíčových informací. „Veškeré informace o případných hrozbách, rizicích i osobách podezřelých z příprav útoku získáváme téměř okamžitě a předáváme je jak oprávněným adresátům, tak policii,“ říká ředitel kontrarozvědky Michal Koudelka.

  • Fotbalový stadion Stade de France
    Tři muži se odpálili mezi 21:20 a 21:53 poblíž stadionu, kde se zrovna hrál přátelský fotbalový zápas mezi Francií a Německem. Mezi návštěvníky byl i francouzský prezident Francois Hollande. Kromě tří útočníků zahynul jeden člověk.
  • Klub Bataclan
    Tři muži přijeli k budově klubu, který hostil kalifornskou rockovou skupinu Eagles of the Death Metal, v šedém autě Volkswagen Polo. Útočit začali asi v 21:40, k útoku na diváky použili střelné zbraně, některé přeživší vzali jako rukojmí. Celkem tam zemřelo 89 lidí, policie do budovy vtrhla půl hodiny po půlnoci v noci na sobotu. Jeden z útočníků zemřel poté, co policie střelou odpálila jeho vestu s výbušninou, dva zbylí se odpálili sami.
  • Restaurace a bary
    Ozbrojenci s kalašnikovy stříleli v době mezi 21:20 a 21:36 na návštěvníky restaurací a kaváren na třech místech – na rohu ulic Bichat a Alibert na terase kambodžské restaurace Le Petit Cambodge, v ulici de Charonne a de la Fontaine au roi. Zemřelo nejméně 36 lidí.
    Další útočník se odpálil ve 21:40 v restauraci na bulváru Voltaire, asi kilometr od míst tragických útoků v restauracích. Zemřel pouze on sám.
  • Atentáty si vyžádaly 130 mrtvých, poslední oběť zemřela na následky zranění týden po útoku. Asi 370 lidí bylo zraněno. Nejvíce obětí, 89, si vyžádal útok v klubu Bataclan. V Paříži přišly o život dvě desítky cizinců z více než 12 států.
  • K největšímu teroristickému útoku spáchanému v Evropě od atentátů na vlaky v Madridu z roku 2004 se přihlásil takzvaný Islámský stát (IS).